21 Ağustos Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Haberler

İngiliz ilaç devine 3 milyar dolar ceza

Marketing Türkiye
4 Temmuz 2012
2 dk okuma

İngiliz ilaç üreticisi GlaxoSmithKline (GSK) sağlık sektöründe bugüne kadar Amerikan tarihindeki en büyük yolsuzluğa imza attığı suçlamasıyla rekor cezaya çarptırıldı. GSK, yapılan araştırma sonunda yolsuzluk yaptığı mahkeme tarafından da hükmedilince 3 milyar dolar ödemeye mahkum edildi. Antidepresan ilaçları üreten GSK iki ürününü piyasaya onaylanmadan sunmasının bedelini ağır ödedi. Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’na (FDA) bildirmeden piyasaya ilaç sürdüğü için hatalı olduğunu kabul eden firma, 3 milyar doları federal ve eyalet yönetimlerinin açtığı davada tazminat bedeli olarak ödeyecek. Antidepresan ilaçlarını çocukların ve ergenlerin de kullanabileceğini onay almadan belirttiği için suçlu bulunan İngiliz şirket, Avandia isimli ürününde (diyabet ilacı) ilacın tüm yan tesirlerini açıklamadığı ve gerekli uyarıları yapmadığı suçlamasını da kabul etti. GSK’nın ayrıca, doktorlara bu ilaçları hastalarına yazmaları için rüşvet verdiği de iddia ediliyordu. Savcı Carmin Ortiz, GSK firmasının doktorlara inanılmaz rüşvet teklifleri yaptığını söyledi. Ortiz bu kapsamda 5 yıldızlı tatiller ve Madonna konser bileti de teklif edildiğini söyledi. İngiliz ilaç firması 5 yıl süreyle Amerika hükümetinin gözetimi altında olacak. Tazminatı ödeyeceğini duyuran GSK üst düzey yöneticileri ise hatalarından ders aldıklarını ve olayda suçlu bulunan çalışanlarının iş akitlerini sonlandırdıklarını duyurdu. Mahkeme kararının açıklanmasından sonra Washington’da basın toplantısı düzenleyen ABD Federal Başsavcı Yardımcısı James Cole, ”Bugün açıklanan multi-milyar dolarlık tazminat eşi benzeri olmayan büyüklükte.” dedi.
GlaxoSmith Kline 3 milyar dolar ödemenin bütün suçlamaların kabul edildiği anlamına gelmediğini açıkladı. İngiliz şirketten yapılan açıklamada, “Uzun bir prosesin sona ermiş olmasını GSK memnuniyetle karşılamaktadır. Soruşturma konusu olan uygulamaların önemli bir kısmı 10 sene evveli veya daha önceki dönemlerde meydana gelmiştir. Ayrıca yürütülen soruşturmanın kapsadığı faaliyetlerin hastalara zarar verdiği yönünde herhangi bir suçlama yapılmamıştır. Son senelerde şirket politikalarında yapılan değişikliklerle, bu alandaki uygulamaların sıkı bir denetim altında, paydaşların beklentilerine uygun bir şekilde yürütülmesi mümkün kılınmıştır. GSK’nın etik yaklaşımını koruyacağından ve güçlendireceğinden kuşku duyulmamalıdır.” ifadeleri yer aldı. Öte yandan İngiliz ilaç firmasına kesilen cezanın yankıları sürerken mahkeme bir de Amerikan ilaç şirketine 1,6 milyar dolarlık ceza kesti. Ruhsal bozuklukları tedavi amaçlı kullanılan bir ilacı uygunsuz şekilde pazarladığı tespit edilen Abbott şirketine rekor ceza verildi. Bugüne kadar Amerikan tarihinde bir tek ilaç için bu denli yüksek ceza kesilmemişti. Bakanlık, manik ve epilepsi hastaları için üretilen Dapakote ilacının firma tarafından otizm ile bunama hastaları için de pazarlandığının ortaya çıktığını bildirdi. Abbott şirketinin ilacı özellikle bakımevlerinde kalan yaşlıların kullanabilmesi için pazarladığı da yine firmaya yönetilen suçlar arasında. Firmanın, huzurevlerinde Dapakote’nin kullanılması için özel bir pazarlama takımı dahi kurduğu belgelendi. 

1 RTÜK’ten Netflix, HBO Max, Prime Video ve Disney+’a ceza
RTÜK’ten Netflix, HBO Max, Prime Video ve Disney+’a ceza
2 İş dünyasında haftanın atamaları (8-14 Ağustos)
İş dünyasında haftanın atamaları (8-14 Ağustos)
3 Marketing Türkiye, İletişim Fakülteleri Dekanları Konseyi ve TÜHİD ile üniversite öğrencileri için “Askıda Dergi” uygulamasını başlatıyor
Marketing Türkiye, İletişim Fakülteleri Dekanları Konseyi ve TÜHİD ile üniversite öğrencileri için “Askıda Dergi” uygulamasını başlatıyor
4 Bülent Gökdemir yazdı: A101- Carrefour kararında rekabetin sınırları nerede başlıyor?
Bülent Gökdemir yazdı: A101- Carrefour kararında rekabetin sınırları nerede başlıyor?
5 Tüketiciye alışverişi dar eden üç büyük ikilem...
Tüketiciye alışverişi dar eden üç büyük ikilem…
Güncel Haberler
Avrupa’nın en pahalı hava yolu şirketleri belli oldu: Listede THY de var
Avrupa’nın en pahalı hava yolu şirketleri belli oldu: Listede THY de var
Çin’in YouTube’u Bilibili dünyaya açılıyor: Rotasında Türkiye de var
Çin’in YouTube’u Bilibili dünyaya açılıyor: Rotasında Türkiye de var
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (14-20 Ağustos)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (14-20 Ağustos)
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Reklamda yeni dönem başlıyor: Yapay zeka ve hedefli reklamlara yeni kurallar...
Haberler
Reklamda yeni dönem başlıyor: Yapay zeka ve hedefli reklamlara yeni kurallar…
Marketing Türkiye
4 hafta önce
Nike, perakende stratejisini yeniden tasarlıyor
Haberler
Nike, perakende stratejisini yeniden tasarlıyor
Nafizcan Önder
3 Temmuz 2026
Yunuscan Hısımcıl yazdı: Verimlilik çağında anlam arayışı
Haberler
Yunuscan Hısımcıl yazdı: Verimlilik çağında anlam arayışı
Marketing Türkiye
14 Temmuz 2026
Domino’s’tan sınırları zorlayan yaz hamlesi: Sarımsaklı ve otlu dondurma
Haberler
Domino’s’tan sınırları zorlayan yaz hamlesi: Sarımsaklı ve otlu dondurma
Sena Tufan
3 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.