11 Eylül Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Haberler

İletişim teknolojileri sektörü 78,24 Milyar TL’ye ulaştı

Marketing Türkiye
23 Mayıs 2013
2 dk okuma
Marketing Türkiye'yi Google kaynaklarınıza ekleyin.

Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD), Türkiye’nin stratejik sektörü bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüyle ilgili kamuoyuna güvenilir ve doğru sektörel bilgi sağlama misyonuyla geçen yıl başlattığı “Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri Projesi”nin 2012 yılı sonuçlarını, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK)  Başkanı Dr. Tayfun Acarer’in katılımı ile düzenlediği toplantıyla kamuoyu ile paylaştı. TÜBİSAD Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımı ile düzenlenen toplantının açılış konuşmasında Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) sektörünün istihdamın artmasına ve ülke ekonomisinin büyümesine olan katkısını vurgulayarak; “Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine erişmesinde katkı sağlayacak en önemli sektörlerden bir olan bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün 2011’e göre %18 büyümesi çok sevindirici bir haber. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü ekonomide tüm sektörlere dokunan bir çarpan etkisi ve verimlilik etkisine sahip. Bu etki ekonomik büyümenin ana dinamiklerinden birini oluşturuyor. 2012 yılındaki sektörel büyümenin iyi olmasına rağmen, 2023 hedeflerini yakalayabilmemiz için BİT sektörü harcamalarının GSYİH oranını %6,5’a yükseltmemiz gerekiyor, bu hedefe ulaşmak amacıyla büyümenin önümüzdeki senelerde de artarak devam etmesini ümid ediyoruz”  dedi. Bilgi ve iletişim teknolojileri ile yeni medya sektörüne ilişkin 2012 yılı verilerini paylaşan TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu Başkanı Mustafa Çağan, 1200 firmanın bilgileriyle ve önemli paydaşlarla işbirliği  yaparak  oluşturulan çalışma için “Sektörün ve kamunun önemli bir ihtiyacını karşılayan değerli bir çalışmayı hep birlikte tamamladık. Raporlarımız artık önemli bir referans olarak kullanılıyor, bu işin sürdürülebilirliği için daha kapsamlı bir çalışma ile kurumsal hale getirmek üzere de çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi. 

CİRO

Çağan’ın verdiği bilgilere göre, Türkiye bilişim sektörünün 2012 yılında büyüklükleri şu şekilde sıralandı: 
* 2011 yılında 66,7 Milyar TL olarak açıklanan pazarın, e-ticaret hariç 48,3 milyar TL olan büyüklüğü 2012 yılında 57,24 milyar TL olarak gerçekleşti.  21 Milyar liraya ulaşan e-ticaret pazarını da buna eklediğimizde ortaya 78.24 milyar dolarlık toplam büyüklüğe ulaşıldı.
* Sektörün istihdamı da önemli ölçüde artarak 153 bin 849 oldu. TÜBİSAD “Atılım için Bilişim” raporunda belirtildiği gibi Sektörün bu hızda büyümesi durumunda 2023 yılına kadar 400 bin daha istihdam sağlaması bekleniyor.    
* En önemli gelişme ise ihracat alanında oldu. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü ihracat rakamı bir milyarı TL’yi aştı. 2012 yılında Türkiye bilişim sektörünün toplam ihracatı 1,08 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu ihracat verisi bir önceki yıla göre %23 daha büyük bir rakamı ifade ediyor. Bilişim sektörü ulaştığı bu büyüklük ile milyar TL ihracat yapan öncelikli sektörler arasında yerini aldı. 

1 Adidas’ın reklamı tepki çekti: Boykot çağrılarının ardından özür geldi
Adidas’ın reklamı tepki çekti: Boykot çağrılarının ardından özür geldi
2 Lüks pazarı ikinci el ürünlerle büyüyor. İlgi beklentinin üstünde...
Lüks pazarı ikinci el ürünlerle büyüyor. İlgi beklentinin üstünde…
3 Türkiye’de her dört haneden biri aşırı kalabalık koşullarda yaşıyor
Türkiye’de her dört haneden biri aşırı kalabalık koşullarda yaşıyor
4 İş dünyasında haftanın atamaları (29 Ağustos - 4 Eylül)
İş dünyasında haftanın atamaları (29 Ağustos – 4 Eylül)
5 Mülakat korkusu iş fırsatlarının önüne geçiyor: Her 7 genç adaydan biri başvurmaktan vazgeçiyor
Mülakat korkusu iş fırsatlarının önüne geçiyor: Her 7 genç adaydan biri başvurmaktan vazgeçiyor
Güncel Haberler
Arabalar karakterleri adidas kramponlarına taşındı
Arabalar karakterleri adidas kramponlarına taşındı
Anthropic’ten biyolojik silah alarmı: "Claude riskli araştırmalarda kullanıldı"
Anthropic’ten biyolojik silah alarmı: “Claude riskli araştırmalarda kullanıldı”
“Executive Dialogues” ile sektörler arası fikir köprüsü
“Executive Dialogues” ile sektörler arası fikir köprüsü
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Microsoft'un veri merkezi inşaatına "asit balonlu" protesto
Haberler
Microsoft’un veri merkezi inşaatına “asit balonlu” protesto
Sena Tufan
21 Temmuz 2026
YouTube'da en çok izlenen spor kanalları
Haberler
YouTube’da en çok izlenen spor kanalları
Nafizcan Önder
15 Temmuz 2026
Çinli otomotiv devleri insansı robot yarışına giriyor
Haberler
Çinli otomotiv devleri insansı robot yarışına giriyor
Marketing Türkiye
2 gün önce
Yapay zekayı etkili kullanan şirketlerde maaş da istihdam da daha hızlı artıyor!
Haberler
Yapay zekayı etkili kullanan şirketlerde maaş da istihdam da daha hızlı artıyor!
Gülben Dikmen
2 Ağustos 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.