Hizmet sektörünün 2023 hedefi: 150 milyar dolarlık ihracat
Yolcu taşımacılığından telekomünikasyona, birçok farklı alanda faaliyet gösteren hizmet sektörü yakın gelecekteki ihracat hedefleri büyüyor.
Aralık 2013’te Elektrik Elektronik İhracatçıları Birliği (TET) çatısı altında toplanan hizmet ihracatçıları, 2023 yılına kadar yıllık 150 milyar dolar ihracat hedefi doğrultusunda ilk çalıştaylarını gerçekleştirdiler.
TET, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi himayesinde Türkiye Hizmet Sektörü’ne ilişkin 2023 Ulusal Hizmet İhracatı Strateji Belgesi oluşturulması amacıyla sektör paydaşlarının katıldığı bir dizi çalıştay gerçekleştiriyor.
İlki 23 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirilen çalıştayda Kültürel Hizmetler temsilcileri hazır bulundu ve sektörün ihracat konusundaki sıkıntıları, çözümleri ve hedefleri tartışıp ortaya koydu.
Birlik tarafından belirlenen:
1) Yolcu Taşımacılığı ve Genel Hizmetleri;
2) Kargo Taşımacılığı Hizmetleri;
3) Seyahat Hizmetleri;
4) Sağlık Hizmetleri;
5) Telekomünikasyon, Yazılım ve Bilişim Hizmetleri;
6) Kültürel Hizmetler;
7) İnşaat Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri;
8) Eğitim Hizmetleri’nden oluşan 8 alt hizmet sektörünün her biri için birer çalıştay gerçekleştirilecek.
Küresel piyasalarda mal ticaretinin yanı sıra hizmetler ticaretinin ağırlığının ve öneminin giderek artıyor. Son 20 yılda mal ticaretinde konjonktüre bağlı düşüşlere şahit olunurken aynı dönemde hizmet ihracatı sadece 2009 yılında düşüş kaydetti.
2010-2014 yılları arasında küresel hizmet ihracatında yüzde 22’lik artışla son 20 yıldaki rekor artış düzeyine ulaşıldı.
Ülkemiz cari açığı dikkate alındığında Hizmet İhracatı, cari İşlemler Dengesi’ne olumlu katkısı nedeniyle ayrı bir önem arz ediyor.
2015 yılında 250 milyon dolarlık ihracat yapan sektör, orta vadede 1 milyar dolara ulaşma potansiyeline sahip. Diğer taraftan küreselleşme, dijital dönüşüm ve iş dünyasında değişen roller ve modeller, çok düşük kaynak kullanımıyla yüksek katma değer imkanı sağlayan Hizmet Sektörünü bir kez daha ön plana getiriyor.
2014 yılında Dünya’nın toplam hizmet ticareti 4.9 trilyon dolar seviyesinde gerçekleşirken Türkiye’nin 2015 yılındaki toplam hizmet ihracatı 46,2 milyar dolar seviyesinde oldu.
24 milyar dolar fazla veren sektör ağırlıklı olarak işlem gören mallar, taşımacılık, turizm ve inşaat hizmetleri gibi faaliyetlerde ihracat yaptı.
Bugün itibarı ile sadece turizm sektöründe 21,2 milyar dolarlık ihracata imza atan hizmet sektörü, 2023 yılında kadar yıllık 150 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyor.
Günümüzde hizmetler sektörü hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke ekonomilerin GSYİH’sinin yüzde 60’ından fazlasını oluşturuyor.
Ülkemizdeyse 2015’in ilk 9 aylık dönemi için hizmetler sektörünün toplam milli gelirdeki payının yüzde 57,1 seviyesinde olduğu görülüyor.
Hizmet sektörünün ekonomiye katkının ötesinde istihdama da önemli katkıları olduğu, 2015 Aralık sonu itibariyle hizmet sektörlerinin Türkiye istihdamındaki payı yüzde 54 düzeyinde olmasından anlaşılıyor. Yine aynı tarih itibarı ile ülkemizdeki kadınların yüzde 56,1’inin hizmet sektörlerinde istihdam edildiği tespit edildi.