Güler Sabancı 3 yıl daha görevde
Birleşmiş Milletler’in en üst düzey danışma kurulu Global Compact’in (Küresel İlkeler Sözleşmesi) Yönetim Kurulu üyesi olan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın üyeliği, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon tarafından 3 yıl süreyle uzatıldı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Güler Sabancı’nın üyeliğinin 2018’e kadar uzatıldığını bildirdiği mektupta, bu inisiyatife yaptığı katkılara dikkat çekerek Sabancı’nın gösterdiği bağlılığın altını çizdi.
130’u aşkın ülkede, iş dünyası, sivil toplum, çalışma ilişkileri ve işveren temsilcilerinden oluşan 10.000’in üzerinde katılımcısıyla dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifi olan The Global Compact, Birleşmiş Milletler’in en üst düzeydeki danışma organı olarak görev yapıyor. The Global Compact Yönetim Kurulu’nun ilk Türk üyesi olan Güler Sabancı, üyeliği kapsamında The Global Compact İlkeleri’nin hayata geçirilmesi doğrultusunda üst düzey stratejik danışmalık yaptığı gibi, aynı zamanda söz konusu ilkelere yönelik uygulamaların takip edilmesine ve Birleşmiş Milletler- iş dünyası iş birliğinin artırılmasına katkı sağlayacak çalışmalarda da yer alıyor. Kurumsal sürdürülebilirlik hareketinde bir kilometre taşı olan The Global Compact, 25 Haziran’da on beşinci yılını kutlayacak.
Güler Sabancı ile birlikte yönetim kurulunda görev alan diğer üyeler arasında Unilever CEO’su Paul Polman, BASF SE Yönetim Kurulu Başkanı Kurt Bock, Bank of America Yönetim Kurulu Başkanı Charles O.Holliday, Milletlerarası Ticaret Odası (International Chamber of Commerce) Genel Sekreteri Jean-Guy Carrier, Fuji Xerox Direktörü Toshio Arima gibi isimler yer alıyor. Aday Komitesi ve yerel organizasyonların önerileriyle oluşturulan yönetim kurulu üyesi adaylarının ataması Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından yapılıyor. 31 kişilik kurul dünyanın tüm bölgelerini ve çok çeşitli iş kollarını temsil ediyor.
Birleşmiş Milletler The Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) Nedir?
2000 yılında başlatılan Birleşmiş Milletler The Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) girişimi, Birleşmiş Milletler bölge ofisleri, çalışma örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve hükümetlerle iş dünyasını bir araya getirerek insan hakları, işçi standartları, çevre ve yolsuzlukla ilgili alanları kapsayan on evrensel ilkeyi geliştirmeyi amaçlıyor.
The Global Compact, şirketleri de kendi etki alanları içinde, insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında temel bazı ilkeleri benimsemeye, desteklemeye ve hayata geçirmeye çağırıyor.
İnsan Hakları
İlke 1- İşletmeler uluslararası geçerliliğe sahip insan haklarına destek olmalı ve saygı göstermelidir.
İlke 2- İşletmeler insan hakları suçlarına ortak olmamak için gerekli tüm tedbirleri almalıdır.
İşgücü
İlke 3- İşletmeler sendika ve toplu iş sözleşmesi özgürlüğüne;
İlke 4- zorla çalıştırma ve angaryanın her türünün ortadan kaldırılmasına;
İlke 5- çocuk istihdamının tamamen ortadan kaldırılmasına ve
İlke 6- işe alma ve meslek konusundaki ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına azami önem vermelidir.
Çevre
İlke 7- İşletmeler çevresel zorluklarla ilgili olarak temkinli yaklaşımı desteklemeli;
İlke 8- çevresel sorumluluğu artıracak her türlü faaliyete ve oluşuma destek vermeli;
İlke 9- çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesini ve yaygınlaşmasını teşvik etmelidir.
Yolsuzlukla Mücadele
İlke 10- İşletmeler rüşvet ve haraç dahil her türlü yolsuzlukla savaşmalıdır.