Giyilebilir teknolojide son nokta: Tehlike anında polisi arayan “akıllı ceket”
Bir ceket düşünün yağmur yağdığında kapüşon otomatik olarak açılıyor, boyu uzayıp-kısalıyor, üstündeki mikro güneş panelleri ile giyeni ısıtıyor ya da serinletiyor. Hatta tehlikeli bir durumla karşılaştığınızda “panik buton”u sayesinde polise uyarı göndermenizi sağlıyor… Bu anlattıklarımız size bir bilim kurgu filmi sahnesi gibi gelmiş olabilir. Ancak değil. Söz konusu özelliklere sahip ceket gerçekten üretildi ve tüm özellikleri eksiksiz çalışıyor. Şimdi sıkı durun! Çünkü giyilebilir teknolojinin ürünü olan bu ilginç ceketin tasarımcısı bir Türk. Hem de yakından tanıdığımız bir isim: Arzu Kaprol…
Peki nereden çıktı bu ceket? Vodafone Türkiye tarafından bu yıl ilk defa düzenlenecek ve dijital dünyanın önde gelen isimlerini bir araya getirecek olan Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi’nin tanıtım ayağının bir parçası bu aslında. 14 Mayıs’ta Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek olan etkinlik öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Vodafone, Arzu Kaprol’le yaptığı bu ilginç işbirliğini de duyurdu. Çalışma Vodefone için bir ilk ancak Kaprol yıllardır giyilebilir teknolojiler üzerine çalışmalar yapıyor. Hatta Kaprol’ün tasarladığı iki giyilebilir teknoloji ürünü Fashion Institute of Technology (FIT) tarafından 16 ülkeyi dolaşacak bir sergide kullanılmış.
105 milyon insan giyilebilir teknoloji kullanacak!
Kaprol’ün geçmişinde İsveçli kumaş üreticisi Schoeller’in ileri teknoloji ürünü kamuflaj desenli kumaşlarından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne üniforma ürettiğini de hatırlatmakta yarar var. Gelelim toplantıda Vodafone tarafından açıklanan verilere: Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç’in dediğine bakılırsa 2013 itibariyle dünyada 22 milyon kişi giyilebilir teknoloji ürünlerini kullanıyor. İşin çarpıcı tarafı ise 4 yıl içinde bu rakamın 5 katına çıkarak 105 milyon insana ulaşacağı yönünde bir beklenti olması.
Ülke olarak teknoloji alanında birçok fırsatı kaçırdık. Ancak halen oldukça güçlü bir tekstil üreticisi konumundayız. Hatta marka çıkarma yolunda en umutlu olduğumuz alanın da tekstil olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu bakımdan önümüzde yeni bir fırsat öylece duruyor. Tekstille teknolojiyi buluşturup giyilebilir teknolojide söz sahibi olmak hayal değil. Tabi kamu ve özel sektör elini çabuk tutarsa…İşte Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi’ne kritik bir önem yüklüyor bu durum. Sanat, müzik, mimari ve moda dünyasından dijitalleşme konusunda öne çıkan pek çok ismi bir araya getirecek olan zirve “Yarına hoş geldiniz” temasıyla düzenlenecek. Açılışını Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt’ün yapacağı zirveye Beyaz Saray Eski İletişim Direktörü Dan Pfeiffer da konuşmacı olarak katılıyor.