2 Şubat Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Faruk Eczacıbaşı'nın isim babası olduğu "Faruk Ayı" dünya televizyonlarında
Haberler

Faruk Eczacıbaşı’nın isim babası olduğu “Faruk Ayı” dünya televizyonlarında

Marketing Türkiye
15 Şubat 2018
2 dk okuma

İngiliz kanalı BBC, KuzeyDoğa Derneği üyeleri ve bazı bilim insanlarının da aralarında bulunduğu 16 kişilik profesyonel ekip, 2017 yazında iki ay boyunca Kars’ın Sarıkamış ilçesi ormanında yaban hayatı belgeseli çekti. Bozayıların yaşamını konu alan BBC’nin Türkiye’de çektiği ilk yaban hayatı belgeseli, 15 Şubat’ta İngiltere ile ABD başta olmak üzere, 200’den fazla ülkede yayınlanacak. 

KuzeyDoğa Derneği’nden Ayşegül ve Emrah Çoban, Utah Eyalet Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mark Chynoweth, Zagreb Üniversitesi’nden Prof. Dr. Josip Kusak ve Utah ve Koç üniversitelerinde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ile büyük bir ekip çalışması gerçekleştiren Gordon Buchanan liderliğindeki BBC ekibi, yirmi sekiz kasa malzeme ile geçen yaz yaban hayatı belgeseli çekimleri için Kars’a geldi. Faruk”, uyanırken hafif bir dokunuşla kamerayı kırdı. Kars sanayi sitesindeki bir usta, özel bilgisayarlı lazer kesici cihazıyla farklı bir plastik metal alaşımı kullanarak kameranın arkasını tekrar yaptı ve ayılara takıldı.

Belgeseldeki başrolleri, “Faruk” ve “Seha” isimli iki bozayı oynuyor. “Faruk” isimli ayının isim babası Faruk Eczacıbaşı… KuzeyDoğa Derneği’ne verdiği destek nedeniyle bu ayı bulunduğunda Faruk Bey’i arayan dernek, Faruk Eczacıbaşı’na “ismini siz koyun” dediği öğrenildi. Kendi isminin verilmesini isteyen Faruk Eczacıbaşı’nın adı böylece ayıya verilmiş oldu.

Belgesel daha gösterime girmeden BBC web sitesinde Faruk’un kavgasını gösteren tanıtım videosu, büyük ilgi çekti ve İngiliz Expres gazetesinde haber oldu. Görüntülerde, ayıların mağaralara girişleri, bir ayının kavga ettikten sonra kopan pençesini çekmesi ve çiftleşmesi yer alıyor. Kars-Erzurum otoyolunda yaşadıkları tehlike ve çöplükte beslenmeleri de bozayılara takılan kameralarla görüntülendi.

Belgesel serisinin diğer bölümlerinde çoğunlukla evcil ya da insana daha yakın olan hayvanlarla çalışmış olan kamera mühendisi Chris Watts, BBC’ye verdiği röportajında bu belgesel serisinde sabrını en çok taşıran ve en zor hayvanın Kars’ın vahşi bozayıları olduğunu vurguladı.

faruk-ayi

Belgesel, dünyada 200’den fazla ülkede 372 milyon izleyicisi olan BBC ve ABD’de 63 milyon izleyicisi olan ABD devlet kanalı PBS’de 15 Şubat’ta yayınlanacak. Kars bozayı belgeseli sayesinde dünya bir kez daha Kars’ın ve Sarıkamış’ın bozayılarını, yaban hayatını, muhteşem doğasını ve coğrafyasını tanıyacak. On milyonlarca lira değerindeki bu reklam ve tanıtım sayesinde Kars ve Doğu Anadolu’da doğa turizminin artması da ümit ediliyor.

Şekercioğlu ve KuzeyDoğa Derneği, daha önce de 2012’de National Geographic ile Türkiye’de ilk kez bozayılara kamera takmış, bu da Türkiye’nin ilk National Geographic yaban hayatı belgeseli olmuştu. Daha ileri teknolojiye ve daha yüksek görüntü kalitesine sahip olan BBC kameralarında, her kutuda biri gece görüşü biri de gündüz görüşüne sahip iki kamera yer aldı.

Kaynak: Birgün

1 2025'te YouTube'da en çok izlenen kanallar
2025’te YouTube’da en çok izlenen kanallar
2 Anı yakaladığını sanan ama anın ne söylediğini hiç duymayan markalar
Anı yakaladığını sanan ama anın ne söylediğini hiç duymayan markalar
3 Meta’dan abonelik hamlesi: Instagram, Facebook ve WhatsApp için premium dönem
Meta’dan abonelik hamlesi: Instagram, Facebook ve WhatsApp için premium dönem
4 2025’in en sevilen dizileri: Eşref Rüya, Prens’e karşı!
2025’in en sevilen dizileri: Eşref Rüya, Prens’e karşı!
5 NikeSKIMS’in yeni yüzü BLACKPINK’ten LISA oldu
NikeSKIMS’in yeni yüzü BLACKPINK’ten LISA oldu
Güncel Haberler
Bu sayıyı algoritmalar da öneriyor: Marketing Türkiye Şubat sayısı yayında!
Bu sayıyı algoritmalar da öneriyor: Marketing Türkiye Şubat sayısı yayında!
Pazarlama dünyasında "ayı" çılgınlığı
Pazarlama dünyasında “ayı” çılgınlığı
Büyümenin formülü net: Hane penetrasyonunu artırmak...
Büyümenin formülü net: Hane penetrasyonunu artırmak…
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Gmail’de son yılların en büyük güncellemesi: Üç yapay zeka özelliği ücretsiz hale geldi
Haberler
Gmail’de son yılların en büyük güncellemesi: Üç yapay zeka özelliği ücretsiz hale geldi
İrem Alimoğlu
4 hafta önce
Bir sorunumuz var, ancak ümidimiz daha çok var...
Haberler
Bir sorunumuz var, ancak ümidimiz daha çok var…
Ali SAYDAM
27 Aralık 2025
Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy görevden uzaklaştırıldı
Haberler
Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy görevden uzaklaştırıldı
Marketing Türkiye
10 Aralık 2025
TikTok ABD’de el değiştiriyor: Kontrol Amerikalı yatırımcılara geçti
Haberler
TikTok ABD’de el değiştiriyor: Kontrol Amerikalı yatırımcılara geçti
Sena Tufan
2 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.