11 Kasım Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Facebook'ta "viral"in yükselişi
Haberler

Facebook’ta “viral”in yükselişi

Marketing Türkiye
19 Mayıs 2018
2 dk okuma

Facebook’un en iyi performans gösteren haber sayfalarına dair güncel verilerine baktığımızda, kaliteli haber kaynaklarının, Facebook CEO’su Mark Zurkerberg’in vaad ettiğinin aksine Facebook’ta aldığı etkileşimin azaldığı, yetersiz ve şüpheli kaynaklarınsa çok daha fazla etkileşim aldığı ortaya çıktı.

Zuckerberg, haber akışında kaliteyi artırmak için çalıştıklarını, bunun yanında sahte haber ve tık tuzaklarının görünürlüklerinin azaltılacağını söylemişti.

NewsWhip isimli sosyal medya ölçüm şirketi tarafından yayınlanan verilere göre Nisan sıralamasında, Fox News 30 milyondan fazla etkileşimle üçüncü sıradan birinci sıraya tırmanırken, bir önceki listede başı çeken CNN 24 milyon etkileşimle ikinci sıraya düştü. The Daily Mail yedinci sıradan dördüncü sıraya yükselirken, muhafazakâr haberlere ağırlık veren Daily Wire adında bir sayfa ise 14 milyon etkileşimle sekizinci sırada kendine yer buldu. Newswhip sitesi sıralamaları yaparken, ağ içinde yer alan sitelerde beğeni, yorum, tepki ve paylaşım sayıları gibi değişkenleri dikkate alıyor.

NewsWhip, Mart ayında Facebook trafiği düşenlerin genelde viral eğlence içeriklerine odaklanan LadBible ve Unilad gibi sayfalar ile Daily Wire gibi siyasi içerikli sayfalar olduğunu belirtiyor. Bu düşüş, Facebook’un algoritmasındaki değişimin işe yaradığının ve tık tuzaklarıyla birlikte diğer ucuz içeriklerin görünümünün azaldığının bir kanıtı olarak algılanmıştı. Ancak geçtiğimiz ay tüm bu sayfalar tekrardan yükselişe geçti.

Bu, akıllara “Facebook’un algoritmasındaki değişimlerin istenilen etkiyi sağlayamadı mı?” sorusunu getiriyor ama durum tam olarak öyle değil. Facebook kadar devasa bir ekosistemde, aydan aya bu tarz değişimlere sebep olabilecek birçok faktör olabilir. Belki yeterince insan Facebook’un anketlerinde Fox News ve The Daily Mail gibi sayfalara güvendiklerini belirtmiştir, bu da bu sayfaların üst sıralara çıkmasına sebep olmuş olabilir.

Facebook’un haber departmanının başında bulunan Campbell Brown’ın yakın zamanda Columbia Journalism Review ile yaptığı bir röportajda da kabul ettiği üzere çok sayıda insan genel ana akım düşünceyle uyum sağladığı için güven unsurunu ölçümlemek oldukça zor bir. Her ne olursa olsun, Facebook yine de kimin kazanacağına ve kimin kaybedeceğine karar vermekle suçlanabilir ve Brown da bu konuda hemfikir. Nitekim,  NewsWhip’in ortaya koyduğu veriler de bunu gösteriyor.

Kaynak: Journo

1 The Tech Summit 2025: Yapay zeka ile güçlendirilmiş gelecek nasıl olacak?
The Tech Summit 2025: Yapay zeka ile güçlendirilmiş gelecek nasıl olacak?
2 Lahmacun Endeksi Ekim sonuçları açıklandı: Fiyatlar artıyor ama daha yavaş!
Lahmacun Endeksi Ekim sonuçları açıklandı: Fiyatlar artıyor ama daha yavaş!
3 Ekim ayının en çok izlenen gazetecileri
Ekim ayının en çok izlenen gazetecileri
4 Yapay zeka çağında geleceği tasarlamak: The Tech Summit başlıyor…
Yapay zeka çağında geleceği tasarlamak: The Tech Summit başlıyor…
5 Uber, Getir için 1 milyar dolarlık teklifle masada
Uber, Getir için 1 milyar dolarlık teklifle masada
Güncel Haberler
13. HbbTV Symposium & Awards 2025, Tvekstra eş ev sahipliğinde gerçekleşecek
13. HbbTV Symposium & Awards 2025, Tvekstra eş ev sahipliğinde gerçekleşecek
Yılın en iyi 50 girişimi belli oldu!
Yılın en iyi 50 girişimi belli oldu!
Restoranlardan dijital platformlara rest: “Komisyon oranlarına çözüm bulunmazsa kendi platformumuzu kurarız!”
Restoranlardan dijital platformlara rest: “Komisyon oranlarına çözüm bulunmazsa kendi platformumuzu kurarız!”
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Lush’tan radikal marka aktivizmi: İngiltere’deki tüm mağazalarını Gazze için kapattı
Haberler
Lush’tan radikal marka aktivizmi: İngiltere’deki tüm mağazalarını Gazze için kapattı
Sena Tufan
4 Eylül 2025
Haftanın marka ajans iş birlikleri (19-25 Eylül)
Haberler
Haftanın marka ajans iş birlikleri (19-25 Eylül)
Sena Tufan
25 Eylül 2025
AVM Endeksi’ne göre giyim öne çıktı, ziyaretçi trafiği sabit kaldı
Haberler
AVM Endeksi’ne göre giyim öne çıktı, ziyaretçi trafiği sabit kaldı
İrem Alimoğlu
26 Eylül 2025
DDB Network için yolun sonu: Omnicom yeni dönemde TBWA, McCann ve BBDO ile devam edecek
Haberler
DDB Network için yolun sonu: Omnicom yeni dönemde TBWA, McCann ve BBDO ile devam edecek
Nafizcan Önder
3 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.