Facebook’ta Başarının Sırrı
16 yıllık dijital deneyimim sonrasında öğrendiğim en önemli şey başarının tek bir sırrı olmadığı; eğer başarılı olmak istiyorsanız doğru zamanda, doğru yerde, doğru adımları atmanız gerekiyor. Her projede her kategoride olduğu gibi çok çalışmakta işin diğer bir boyutu; özellikle başarıyı kısa süreli olarak değil, uzun süreli bir süreç olarak değerlendirmelisiniz. Social Bakers’ta en fazla etkileşim alan facebook postuna sahibim demek ne yazık ki başarınızı temsil etmiyor; özetle söylemek istediğim facebook’ta başarıya değil, başarılara ihtiyacınız var.
Bunları uygulamamak; uygulamayacağım anlamına gelmez!
Dijital Pazarlamanın en önemli konu başlıklarından biri olan Facebook’ta başarılı olmak için yukarıda belirttiğim kısa anlatımları uygulamanız gerekiyor. Al Reis’in bir yazısında bir şirkete pazarlama danışmanlığı verdiğini anlatıyor. Bir sunum sırasında Marka ve Marka Dağılımları ile ilgili ne yapılması gerektiğini söylerken, odada ki yöneticilerden biri ‘Bize bunları yapmamızı söylüyorsunuz ancak siz sahip olduğunuz şirkette neden bunu uygulamıyorsunuz’ diye bir soru yöneltiyor. Al Reis’in yazısında söylediği şey Türkçe tanımlamasıyla ‘adamın kim olduğunu hatırlamıyorum ama bugün bulsam alnından öperim!’ . İşin özü verdiğimiz tavsiyeleri ya da sırları kendi çalışmalarımızda yerine göre uygulayamamızın nedeni emin olun şartlar. Ancak işin başarısı bu vereceğim ana hatlarda; bundan emin olabilirsiniz.
Marka ve ürünleri iyi tanıyın
Herşeyden önce markanızı ve ürünlerinizi çok iyi tanımanız gerekiyor. Her markanın hedef kitlesi ve beklentileri benzer ancak birbirinden farklıdır. Bu nedenle iyi bir gözlemci olmanız gerekiyor. Sektör ve rakip analizlerini yabana atmayın her zaman detaylıca çalışın. Her ay en az 1 kere facebook istatistiklerinizi inceleyin.
Facebook Blog’u takip edin; unutmayın sizin başarınız adamların başarısı demek; bu nedenle sizin için en iyi ipuçlarını ancak onlardan alabilirsiniz.
Küçük deneyimleri asla göz ardı etmeyin; sayfanızda yaşadığınız bir problemi tekrar yaşıyorsanız, birşeyler yanlış gidiyor demektir. Hemen düzeltin.
Hızlı ve doğru kararlar verin
Facebook yönetiminde hızlı ve doğru karar vermek çok önemli. Sosyal Medya’nın genel yapılandırması içinde yanlış bir kararınızın, sabah uyandığınız zaman binlerce kullanıcı tarafından konuşulduğunu bilmek sizi az da olsa daha uyanık tutacaktır.
Sosyal dünyanın anlık bir dünya olduğunu unutmayın; anlık kararlar ve anlık uygulamalar sonucunda alacağınız her karar size anlık olarak geri dönecektir.
Özel durumlarla mücadele edin
Facebook’un özellikle marka yönetimlerinde, sadace gönderim yapmak sonra oturmak gibi bir hataya kesinlikle düşmeyin. Gün gelecek siyasal bir kargaşa ile uğraşmak zorunda kalacaksınız ya da şirket çalışanlarından birinin attığı absürt bir içeriği markanız ile nasıl örtüştürmeden işin içinden çıkabileceğinizi hesaplayacaksınız. Her zaman uyanık olun.
Facebook’un sırları; olmazsa olmazları
Şimdi gelelim facebook’ta başarının sırlarına:
-Marka sizin değil; tüketicilerin markasıdır – bunu unutmayın!
-Arkadaş olun; arkadaş gibi davranın
-Kaliteli içerik üretin
-Ritüelleriniz olsun(bu konuya başka bir yazıda değineceğim)
-Anında iletişim kurun; sadakat yaratın
-Başarılarınızı onlara anlatın
-Sadece takipçileriniz için özel çalışmalar yapın
-Trend haberleri takip edin; yerine göre ürün ve marka anlatımından çıkın
-Videolara ağırlık verin; gelecek burada
-Özel zamanlarınız ya da tarihleriniz olsun
-Onların hayatlarına dokunmaya çalışın
-Diğer sosyal mecralarınızı hatırlatın
-Her zaman öykünün-senaryonun gücünden yararlanın
-Negatif Eleştiri / Yorum yapılandırmasını kurun
-Reklam kurgunuz ile organik gönderim kurgunuzun dengesini kurun
-Facebook takipçi kazanmak önceki zamanlar kadar önemli görülmeyebilir ancak bu aldatmacaya kanmayın
-Facebook analiz bilgileri hayatsal olabilir; değerlendirme-analiz yapın
-Eğlendirin, keyif verin!
Facebook’çu; sosyal medyacı nasıl olur?
Tüm bu başlıklardan farklı olarak bir konuya değinmeden geçemeyeceğim. Bazı özellikle üst düzey yöneticilerin algısında sosyal medyacının dövmeli, küpeli, saçları mor renginde kendini hayattan soyutlamış, sanal dünyanın insanları olması gerektiği gibi absürt bir yaklaşım var. Bunların bir kişide olmasında sosyal medyacı olsa da olmasa da hiçbir sorun yok. Herkes kendi hayatını yaşar ve verilen kararlara saygı duymak gerekir. Bununla birlikte bu tür özelliklerin kişide olmaması demekte kişinin sosyal medyacı olamayacağını göstermez. İnsanın dış görünüşü ve konuşmaları sadece ilk izlenimdir; önemli olan insanın iç dünyasının ne kadar sosyal medyacı olduğudur. Yeni sosyal medya adaylarına tavsiyem, sosyal medyacının belirtildiği gibi bir kıyafeti yoktur; ne iseniz o’sunuz; değişimi her zaman içinizde başlatın; dış görünüş bu kapsamda önemsizdir; her zaman uzun soluklu başarılara odaklanın.
Marc Zuckerberg’in şu sözünü asla unutmayın: ”Asıl soru, insanlar hakkında ne bilmek istiyoruz? değildir; asıl soru insanlar kendileri hakkında size ne anlatmak istiyor?”.
Her zaman interaktif ve geri bildirim içeren senaryolar üretin ve facebook’ta başarıyı kısa sürede gerçekleştirebileceğinizi düşünmeyin; planlama, strateji ve uygulama ardından sonuçları daha ileriye taşımak burada gerçekleştirmeniz gereken en önemli adımlar.
Ve unutmayın her zaman ayaklarınız yerde olsun!
Erkan Terzi kimdir?
İstanbul Üniversitesi, W.Rice University ve University California – Berkeley’de İşletme Yönetimi, Fotoğrafçılık ve Pazarlama eğitimleri aldı. Koç Allianz, Aksigorta, Comcast Spotlight, Simfer, Ziylan Grup markalarında klasik pazarlama ve dijital pazarlama alanlarında uzmanlık ve yöneticilik görevlerinde bulundu. Aynı zamanda farklı şirket ve ajanslara danışmanlık yaptı. Şu an LG Electronics şirketinde Dijital Pazarlama Müdür Yardımcılığı pozisyonunda çalışmaktadır.