14 Ocak Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Elektronik fidye yazılımlarına dikkat!
Haberler

Elektronik fidye yazılımlarına dikkat!

Marketing Türkiye
15 Eylül 2015
2 dk okuma

Atıf Ünaldı’nın yazısı:

Bundan iki yıl önce, bir dostum bütün muhasebe kayıtlarını rehin alan bir programdan bahsetti. Bir gün şirkete geliyorlar, muhasebenin kullandığı bilgisayarda bir mesaj buluyor. Çin’deki bir hesaba belirlenen miktarda parayı yatırmazsa muhasebe kayıtlarının silineceğini söylüyor. Malum hepimiz Türk’üz önce ödeme yapmayacağını söylüyor. Etrafta bu dosyanın şifresini açabilecek biri olup olmadığını araştırıyor. White hacking eğitimim olduğu için bunu benimle konuşmayı doğru bulduğunu söylüyor. Yaptığım araştırma gösterdi ki, bu şifreyi bir şekilde mutlaka açmak mümkün ama geçecek zaman o kadar uzun ki, açıldığında dosyanın anlamı kalmayacak.

İkinici ihtimal Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlar Daire Başkanlığı’na gitmekti. Ancak Çin’den yapılan bir işlemde Adalet Bakanlıkları’nın öyle kısa zamanda sonuç alması mümkün gelmedi bana. Bir şekilde anlaşmaya çalıştı zira KDV ödemeleri derken yapılması gereken onlarca işlem vardı.

Aradan birkaç ay geçmişti ki; bir danışanımın da benzer bir sorunu yaşamış olduğunu öğrendim. Bu sefer karşıdakiler Türk’tü. Karşılıklı anlaşmışlardı. Ama o kadar çok konuşmuşlar ki; bir nevi Brüksel Sendromu yaşamışlardı. Hatta en son konuşmada fidyeci, son ödemede biraz indirim bile yapmıştı.

Bahsi geçen iki şirkete de, bundan ne sonuç çıkardınız diye sorduğumda, biri muhasebe bilgisayarını internetten uzaklaştırdığını, diğeri ise her yazdığını tape backup’lara yedeklediğini söyledi. Bence çok doğru iki sonuç. Gerçi backup verilerini kasada saklamak biraz fazla bir ders çıkarımı ama konu güvenlik olunca, eğer kullanıma zarar vermiyorsa fazlası azından iyidir.

Küçük de olsa birçok KOBİ’nin her gün benzer tehlikelerle karşılaşması son derece olağan. Özellikle “ransomware” olarak adlandırılan bu fidye yazılımları bu tip bir faaliyeti aynı anda onbinlerce şirkete yapabilme imkanına sahip. Dolayısıyla iki günde büyük bir vurgun yapıp uzun süre ortalıktan kayboldukları için takip edilmeleri ve yakalanmaları oldukça zor oluyor.

Son dönemde bu yazılımlar mobil dünyaya da ayak attı. Yeni çıkan bir mobil yazılım, porno vaadiyle benzer bir saldırı yapıyor. Kurban cep telefonuna porno izleyebileceği bir yazılım yüklediğini sanarken, yazılım kameradan çeşitli zamanlarda fotoğraflar çekiyor. Bir süre sonra cep telefonu sahibini tehdit etmeye başlıyor.

Deloitte verilerine göre, adli makamlara ulaşmamış binlerce e-fidye olayı var. Bunlarla karşılaşmamak ise son derece kolay. Bilgisayarları amaçları dışında kullanmamak, kurumsal olarak ISO 27001’e sahip olmak ve cep telefonlarına ve bilgisayarlara bilmediğiniz, kaynağından emin olmadığınız yazılımlar yüklememek.

1 The One Awards'da ilk 3'e kalan markalar belli oldu!
The One Awards’da ilk 3’e kalan markalar belli oldu!
2 Gümrüksüz alışveriş dönemi sona erdi!
Gümrüksüz alışveriş dönemi sona erdi!
3 Lahmacun Endeksi'nden Aralık karnesi: Zam hızı, TÜFE'yi solladı...
Lahmacun Endeksi’nden Aralık karnesi: Zam hızı, TÜFE’yi solladı…
4 YouTube’da Aralık ayının en çok izlenen gazetecileri: Kadın gazeteciler zirvede!
YouTube’da Aralık ayının en çok izlenen gazetecileri: Kadın gazeteciler zirvede!
5 WhatsApp’tan gizlilik adımı: 1 saat içinde kaybolan mesajlar geliyor
WhatsApp’tan gizlilik adımı: 1 saat içinde kaybolan mesajlar geliyor
Güncel Haberler
Cem Geyik: "Şeffaflık ve etik iş yapısı olmadan sürdürülebilirlik mümkün değil"
Cem Geyik: “Şeffaflık ve etik iş yapısı olmadan sürdürülebilirlik mümkün değil”
“Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için başvuru süreci başladı!
“Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için başvuru süreci başladı!
Apple ve Google’dan güç birliği: Siri 2026’da Gemini ile yenileniyor
Apple ve Google’dan güç birliği: Siri 2026’da Gemini ile yenileniyor
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

TDK, 2025’in kelimesini halk oylamasına açtı
Haberler
TDK, 2025’in kelimesini halk oylamasına açtı
Nafizcan Önder
3 hafta önce
13. HbbTV Symposium & Awards 2025, Tvekstra eş ev sahipliğinde gerçekleşecek
Haberler
13. HbbTV Symposium & Awards 2025, Tvekstra eş ev sahipliğinde gerçekleşecek
İrem Alimoğlu
10 Kasım 2025
2026’da pazarlamayı şekillendirecek 5 kritik medya anlaşması
Haberler
2026’da pazarlamayı şekillendirecek 5 kritik medya anlaşması
Nafizcan Önder
1 hafta önce
17. İnsana Değer Ödülleri sahiplerini buldu! Büyük ödül Pluxee ve Folkart'ın...
Haberler
17. İnsana Değer Ödülleri sahiplerini buldu! Büyük ödül Pluxee ve Folkart’ın…
İrem Alimoğlu
27 Kasım 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.