19 Şubat Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Elektronik fidye yazılımlarına dikkat!
Haberler

Elektronik fidye yazılımlarına dikkat!

Marketing Türkiye
15 Eylül 2015
2 dk okuma

Atıf Ünaldı’nın yazısı:

Bundan iki yıl önce, bir dostum bütün muhasebe kayıtlarını rehin alan bir programdan bahsetti. Bir gün şirkete geliyorlar, muhasebenin kullandığı bilgisayarda bir mesaj buluyor. Çin’deki bir hesaba belirlenen miktarda parayı yatırmazsa muhasebe kayıtlarının silineceğini söylüyor. Malum hepimiz Türk’üz önce ödeme yapmayacağını söylüyor. Etrafta bu dosyanın şifresini açabilecek biri olup olmadığını araştırıyor. White hacking eğitimim olduğu için bunu benimle konuşmayı doğru bulduğunu söylüyor. Yaptığım araştırma gösterdi ki, bu şifreyi bir şekilde mutlaka açmak mümkün ama geçecek zaman o kadar uzun ki, açıldığında dosyanın anlamı kalmayacak.

İkinici ihtimal Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlar Daire Başkanlığı’na gitmekti. Ancak Çin’den yapılan bir işlemde Adalet Bakanlıkları’nın öyle kısa zamanda sonuç alması mümkün gelmedi bana. Bir şekilde anlaşmaya çalıştı zira KDV ödemeleri derken yapılması gereken onlarca işlem vardı.

Aradan birkaç ay geçmişti ki; bir danışanımın da benzer bir sorunu yaşamış olduğunu öğrendim. Bu sefer karşıdakiler Türk’tü. Karşılıklı anlaşmışlardı. Ama o kadar çok konuşmuşlar ki; bir nevi Brüksel Sendromu yaşamışlardı. Hatta en son konuşmada fidyeci, son ödemede biraz indirim bile yapmıştı.

Bahsi geçen iki şirkete de, bundan ne sonuç çıkardınız diye sorduğumda, biri muhasebe bilgisayarını internetten uzaklaştırdığını, diğeri ise her yazdığını tape backup’lara yedeklediğini söyledi. Bence çok doğru iki sonuç. Gerçi backup verilerini kasada saklamak biraz fazla bir ders çıkarımı ama konu güvenlik olunca, eğer kullanıma zarar vermiyorsa fazlası azından iyidir.

Küçük de olsa birçok KOBİ’nin her gün benzer tehlikelerle karşılaşması son derece olağan. Özellikle “ransomware” olarak adlandırılan bu fidye yazılımları bu tip bir faaliyeti aynı anda onbinlerce şirkete yapabilme imkanına sahip. Dolayısıyla iki günde büyük bir vurgun yapıp uzun süre ortalıktan kayboldukları için takip edilmeleri ve yakalanmaları oldukça zor oluyor.

Son dönemde bu yazılımlar mobil dünyaya da ayak attı. Yeni çıkan bir mobil yazılım, porno vaadiyle benzer bir saldırı yapıyor. Kurban cep telefonuna porno izleyebileceği bir yazılım yüklediğini sanarken, yazılım kameradan çeşitli zamanlarda fotoğraflar çekiyor. Bir süre sonra cep telefonu sahibini tehdit etmeye başlıyor.

Deloitte verilerine göre, adli makamlara ulaşmamış binlerce e-fidye olayı var. Bunlarla karşılaşmamak ise son derece kolay. Bilgisayarları amaçları dışında kullanmamak, kurumsal olarak ISO 27001’e sahip olmak ve cep telefonlarına ve bilgisayarlara bilmediğiniz, kaynağından emin olmadığınız yazılımlar yüklememek.

1 Zam tablosu netleşti: Kimin maaşı ne kadar arttı?
Zam tablosu netleşti: Kimin maaşı ne kadar arttı?
2 Yandex, Türkiye için özel olarak geliştirdiği "Yandex AI"ı tanıttı...
Yandex, Türkiye için özel olarak geliştirdiği “Yandex AI”ı tanıttı…
3 Ölümden sonra da çevrim içi olmak: Meta’dan dijital ölümsüzlük patenti
Ölümden sonra da çevrim içi olmak: Meta’dan dijital ölümsüzlük patenti
4 Haftanın marka-ajans iş birlikleri (6-12 Şubat)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (6-12 Şubat)
5 ARPR İletişim Danışmanlığı 15. yılını kutluyor
ARPR İletişim Danışmanlığı 15. yılını kutluyor
Güncel Haberler
Meta'dan giyilebilir teknolojide yeni hamle: Yapay zeka destekli akıllı saat geliyor
Meta’dan giyilebilir teknolojide yeni hamle: Yapay zeka destekli akıllı saat geliyor
Google'ın yeni telefonu Pixel 10a tanıtıldı
Google’ın yeni telefonu Pixel 10a tanıtıldı
Ticaret Bakanlığı’ndan 45 günlük denetim bilançosu: 506 milyon TL ceza kesildi
Ticaret Bakanlığı’ndan 45 günlük denetim bilançosu: 506 milyon TL ceza kesildi
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

İstanbul’da deprem alarmı: Her iki kişiden biri önlem almadı!
Haberler
İstanbul’da deprem alarmı: Her iki kişiden biri önlem almadı!
Gülben Dikmen
2 hafta önce
Lahmacun Endeksi Ocak 2026: 12 ayın en yüksek fiyat artışı yaşandı
Haberler
Lahmacun Endeksi Ocak 2026: 12 ayın en yüksek fiyat artışı yaşandı
Gülben Dikmen
2 hafta önce
Yalnızlar kalabalıklaşıyor: Türkiye’de tek kişilik hane sayısı 10 yılda yüzde 66,5 yükseldi
Haberler
Yalnızlar kalabalıklaşıyor: Türkiye’de tek kişilik hane sayısı 10 yılda yüzde 66,5 yükseldi
Nafizcan Önder
1 hafta önce
Mahkemeden Papara kararı: Faaliyetler devam edecek
Haberler
Mahkemeden Papara kararı: Faaliyetler devam edecek
İrem Alimoğlu
17 Aralık 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.