Ekonomi yazarı içindeki masalları ortaya çıkardı!
Marketing Türkiye okurları kendisini yakından tanır: 20 yıllık gazeteci Özlem Bay. Ekonomi yazıları yazarken pandemide fırsatını buldu ve “İçimdeki Çocuk Masalları” adlı 20 hikayelik kitabını çıkardı. Bay, üniversite yıllarında Ankara’da Anadolu Ajansı’nda stajyer olarak başladığı kariyerine İstanbul’da Milliyet gazetesinde devam etti. 2006 yılından bu yana da Ekonomist Dergisi’nde editör olarak çalışıyor. “Pazarlama İletişimi” köşesinin sahibi de olan Özlem Bay, Start Up, CEO Life dergilerinde de haber yapmaya devam ediyor.
Bay’a, “Bir ekonomi yazarı neden çocuk kitabı yazar?” diye soruyoruz. Yanıtı “İhtiyaçtan doğdu” oluyor ve devam ediyor, “Biri 6 diğeri 11 yaşında iki kızım var. Küçük yaşlarından itibaren onlara masallar okudum. Onlar için özel kitaplar aradım. Ancak piyasadaki çocuk kitaplarında çoğu zaman içerik olarak aradığımı bulmadım. Masal kitabı demek bence sadece renkli ve gösterişli resimlerden ibaret olmamalı. Görsellik tabii ki çok önemli ama masalların da çocuklara dokunan mesajları olmalı. Çok iddialı konuşmak istemem ama piyasadaki çocuk kitapları beklentilerimi karşılamadığından alanımın çok dışında bir işe soyundum. Pandemi döneminde masal kitabı projeme odaklandım. 20 hikâyeden oluşan ‘İçimdeki Çocuktan Masallar’ kitabı da böyle ortaya çıktı.”
Masallar ilhamını nereden aldı?
Özlem Bay; “Hikayelerin çocuklar üzerindeki mucizevi etkilerini yakından bilen bir anneyim. Yıllardan beri okuduğum hikayelerin kızlarımın kişisel gelişimlerine katkısını bizzat gözlemledim. Bazen birlikte yaptığımız sohbetlerden bazen de günümüzde gözlemlediğim konulardan etkilendim. Kitabı yazmaya diğer çocukların gelişimine bir parça katkıda bulunmak amacıyla karar verdim. İlham kaynağım kızlarım oldu.” diyor.
Küçük kızı içerik, büyük kızı görsellik kattı
Yazdığı hikayeleri ilk olarak küçük kızı Nehir’e okur ve ondan aldığı geri dönüşe göre yeniden şekillendirir. Kitaptaki hikayelerin resimlenmesini de 12 yaşındaki büyük kızı Zeynep üstlenir. Deneyimli gazeteci Özlem Bay kitabının üretim sürecini de şöyle anlatıyor; “Harika çizimleriyle Zeynep hikayelere bir anlamda hayat verdi. Onlar olmasa ne bu kitap çıkardı ortaya, ne de bu kadar içime sinerdi kitabın içeriği. Ayrıca masalların pedagojik açıdan değerlendirilmesi için bir uzmandan danışmanlık almak şarttı. Bu konuda büyük katkıları olan Uzman Klinik Psikolog Seda Sunguroğlu’na sonsuz teşekkürler. Bundan sonrasına ilişkin düşüncem ise ‘İçimdeki Çocuktan Masallar’ın devamının gelmesi. Çocuk kitapları yazmaktan vazgeçmeyeceğim. İlk kitabım sonrası bu kez de bir roman yazmaya başladım. Kendi ailemden ve çevremdeki insanlardan duyduklarımı kurguladığım bir roman oldu. ‘Oldu’ diyorum çünkü şu anda son okumalarını yapıyorum. Son olarak ‘markalaşma’ üzerine yazmayı düşündüğüm bir kitap projem var ajandamda. Onun için de çalışmalara başladım.”