31 Mayıs Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Dünyanın en değerli markası belli oldu
Haberler

Dünyanın en değerli markası belli oldu

Marketing Türkiye
31 Ocak 2018
2 dk okuma

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, dünyanın en değerli 500 markasını belirlerken, Amazon rakiplerini geride bırakarak 151 milyar dolarlık marka değeriyle birinci sırada yer aldı. Marka değerini geçen yıla göre yüzde 42 artıran Amazon’u, 146 milyar dolar ile Apple, 121 milyar dolarlık marka değeriyle Google takip etti.

Dünyanın en değerli markası 151 milyar dolarlık değeriyle “Amazon” oldu. Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Markası-Global 500 2018” çalışması sonuçlandı.

Geçen yıl 106,4 milyar dolarlık marka değeriyle üçüncü sırada yer alan ve değerini bu yıl 150 milyar 811 milyon dolara yükselten Amazon, dünya devlerini sollayarak listenin ilk sırasında yer aldı. Geçen yılki sıralamada 107 milyar dolarlık marka değeriyle ikinci olan Apple, bu yıl da yerini korudu ve marka değerini yüzde 36,6 artırarak 146,3 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Apple’ı geçen yılın şampiyonu Google izledi. Şirket bu yıl değerini yaklaşık 12 milyar dolar artırarak yaklaşık 121 milyar dolara yükseltmesine karşın listede iki basamak gerileyerek üçüncü sırada yer aldı.

Söz konusu listede bu sene değerini en yüksek oranda artıran marka yüzde 161 ile Çinli içecek firması Wuliangye oldu. En yüksek düzeyde değer kaybına uğrayan marka ise yüzde 43 kayıpla Japon teknoloji firması Toshiba olarak belirlendi.

Türk markaları listede yok

Araştırmanın sonuçlarına göre, ülkeler sıralamasında ABD açık ara önde çıktı. Listedeki ABD’li şirketlerin toplam değeri 2,5 trilyon doları geçti.

Global 500 listesinde marka değerinin yüzde 44’ünü (190 şirket) ABD’li şirketler oluştururken, Çinli şirketlerin yüzde 15 (57 şirket), Japon şirketlerin de yüzde 7’lik (35 şirket) orana ulaştığı görüldü.

En değerli markalar listesinde en yüksek paya sahip iş kolu yüzde 20 ile teknoloji oldu. Pastadan bankacılık yüzde 14, telekom yüzde 10, perakende ve otomobil sektörleri de yüzde 6 pay aldı.

Sıralama tablosunun en altında yer alan markanın değeri 3,7 milyar doları bulurken, bu değere erişen olmadığı için Türk markaları sıralamada yer almadı.

“Türk şirketler fiziki olmayan unsurları da önemsemeli”

Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, araştırmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ülkelerin markalarıyla refah ve itibar edindiklerini söyledi. İlgüner, Türkiye’nin bu yarışta yerini alabilmesi için Türk markalarının küresel rekabette daha fazla başarı elde etmesi gerektiğini belirtti. Türk markalarının yurt dışında organik büyümelerinin yanı sıra değer artıracak fiziki olmayan unsurları da önemsemeleri tavsiyesinde bulunan İlgüner, tamamen benzer, belki daha da kaliteli ürünler üretme başarısını gösteren Türk şirketlerinin ürünlerini rakiplerinden daha ucuza satmak zorunda kalmasının başlıca nedeninin değer oluşturma konusundaki eksiklikleri olduğunu bildirdi.

Kaynak: Hürriyet

1 Her beş evden birindeler: Robot süpürgede en çok hangi markalar satın alınıyor?
Her beş evden birindeler: Robot süpürgede en çok hangi markalar satın alınıyor?
2 2026'nın düğün trendleri belli oldu...
2026’nın düğün trendleri belli oldu…
3 Her 3 kişiden 1'i Kurban Bayramı’nda şehir dışına çıkmayı planlıyor
Her 3 kişiden 1’i Kurban Bayramı’nda şehir dışına çıkmayı planlıyor
4 Kırılgan gerçeklik çağında "güven" yaratmak...
Kırılgan gerçeklik çağında “güven” yaratmak…
5 Ayın öne çıkan global kampanyaları (Mayıs 2026)
Ayın öne çıkan global kampanyaları (Mayıs 2026)
Güncel Haberler
Türkiye’de KSS’nin yönü “gençlik”e dönüyor
Türkiye’de KSS’nin yönü “gençlik”e dönüyor
Yorumun şampiyonu markalar
Yorumun şampiyonu markalar
Türkiye’de her yıl 1 milyon ton e-atık oluşuyor! 
Türkiye’de her yıl 1 milyon ton e-atık oluşuyor! 
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Yönetim kurullarının gündemi ekonomi ve jeopolitik kriz
Haberler
Yönetim kurullarının gündemi ekonomi ve jeopolitik kriz
Gülben Dikmen
2 hafta önce
Brandverse Awards başvuruları için son şans!
Haberler
Brandverse Awards başvuruları için son şans!
Marketing Türkiye
13 Nisan 2026
Gençler için umut hala “kırılgan”: Geleceğe umutla bakanların oranı yüzde 45’te kaldı
Haberler
Gençler için umut hala “kırılgan”: Geleceğe umutla bakanların oranı yüzde 45’te kaldı
Nafizcan Önder
1 Nisan 2026
Teknoloji devleri için “haber vergisi” dönemi başlıyor
Haberler
Teknoloji devleri için “haber vergisi” dönemi başlıyor
Nafizcan Önder
29 Nisan 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.