“Dünya Saati”, 28 Mart Cumartesi günü
Tüm dünyada eş zamanlı olarak gerçekleşecek olan ve en büyük çevre hareketi olarak bilinen “Dünya Saati” kapsamında, 28 Mart Cumartesi günü 20.30-21.30 saatleri arasında ışıklar gelecek için kapanacak.
İlk olarak 2007 yılında Avustralya’da düzenlenen Dünya Saati, kısa süre içerisinde gezegenin en büyük çevresel farkındalık etkinliğine dönüşerek milyonlarca kişinin katılımıyla her yıl gerçekleştirilmeye başlandı. Avustralya’da 2 milyondan fazla insan ve 2 binden fazla kurumun katılımıyla başlayan Dünya Saati kısa sürede 7 kıtada, 150’den fazla ülkede, 7 binden fazla şehirde binlerce insana ulaşarak bugün dünyanın en büyük çevre hareketinin adı oldu.
Dünyanın anıtsal ve tarihi yapılarından Sidney Liman Köprüsü, Toronto’daki CN Kulesi, San Francisco’daki Golden Gate Köprüsü, Roma’daki Kolezyum, Çin Seddi ve Boğaziçi Köprüsü gibi küresel öneme sahip birçok anıt yapı ve tarihsel bina, hızla büyüyen kampanyanın umudunu ışıklarını kapatarak tüm dünyaya iletiyor. İklim değişikliğinin etkisi sıcaklıklardaki artışla sınırlı değil. Kuraklık, sel baskınları ve şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisinde artış, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme gibi etkenler sonucunda insanlar, bitkiler ve hayvanlar ciddi risk altında. Dünya Saati kampanyası bu yıl İklim değişikliği sorununa dikkat çekmeyi amaçlıyor.
2014’teki Dünya Saati etkinliğine Türkiye’de 400’den fazla kurum katılmış, Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Ayasofya Müzesi, Süleymaniye Camii, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri’nin de bulunduğu 17 sembolik yapı da ışıklarını bir saat boyunca kapatarak bu küresel kampanyaya destek vermişti.