7 Ağustos Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Dünya robotlara hazır mı? Yakın gelecekte meslekleri bekleyen tehlikeler
Haberler

Dünya robotlara hazır mı? Yakın gelecekte meslekleri bekleyen tehlikeler

Marketing Türkiye
30 Ocak 2018
3 dk okuma

CNN’den Robert Sevilla’nın araştırma verileri ve röportajlar ile hazırladığı haberde yakın gelecekte dünyayı bekleyen büyük değişim ve robot teknolojisinin yaratacağı işsizlik ele alınıyor.

Bir kaç yıl önce kasiyersiz marketlerin geleceği duyurulmuş, geçtiğimiz aylarda da ilk kasiyersiz marketi Amazon şirketi açmıştı. Şimdi ise kasiyersiz mikro marketlerin sayısının giderek artacağı konuşuluyor. Aynı durum şu an şoförsüz araçlar için geçerli. Teknolojinin bu hızıyla ilerde ulaştırmadan kargoya bir çok alanda kullanılan otomobiller için artık şoföre ihtiyaç olmayacak.

“Bir tırın kendi kendini kullanacağını asla düşünemezdim”

tır şoförü

Starsky Robotics için çalışan tır şoförü Jeff Runions ilk test sürüşünü yaptığı insansız tırın içinde verdiği röportajda gelişen yeni ekonominin içinde fırsatları sürekli takip ettiğini çünkü profesyonelleştiği şoförlük mesleğinin büyük bir dönüşüme gireceğini bildiğini ifade ediyor.

“Her yıl 300 bin iş yok olacak”

Sadece Amerika’da 5 milyon uzun yol şoförü olduğu belirtilen haberde yakın gelecekte kişileri bekleyen tehlikenin altı çiziliyor. Amerikalı yatırım bankası Goldman Sachs’in tahminlerine göre yakın gelecekte insansız araçların benimsenmesiyle her yıl 300 bin iş yok olacak.

bus

“Sistem durdurulamaz”

Amerika’nın en büyük işçi federasyonu AFL-CIO danışmanı Edward Wytkind tır şoförlerinin, otobüs şoförlerinin, taksicilerin ya da uber gibi şirketlere bağlı şoförlerin endişeli olduğunu çünkü risk altında olduklarını söylüyor. Fakat bu hızlı ilerleyişi durdurmanın imkansız olduğunu çünkü tarihe bakıldığında ilerlemenin zaten durdurulamayacağını görmenin gerektiğini ifade ediyor ve ekliyor; “Önemli olan sistemi durdurmaya çalışmak değil, buna nasıl uyum sağlanacağı ve çalışan insanlardan kimin sorumlu olacağı”

Diğer taraftan teknolojinin mesleklere etkisi fırsatları da beraberinde getirecek. Yapılan işler değişse de yeni iş kolları açılacak ve bu kollar her işte olduğu gibi yine insana ihtiyaç duyacak.

sebastian

Udacity kurucusu Sebastian Thrun bu gelişmenin bazı insanlar için oldukça zor olduğunu ama pozitif tarafından baktığını söylüyor; ” Yeni iş alanları yeni iş kolları demek artık daha yaratıcı olmaya uygun hale geleceğiz ve daha eğitimli olacağız. Şu an şoför olarak çalışan kim varsa Udacity’e gelebilirler onlara yazılım mühendisliği eğitimi verelim.”

rajkumar

Mellon Üniversiesi Mühendislik Fakültesi Profesörü Raj Rajkumar insansız araçların günümüze tam anlamı ile hakim olmasının daha bir kaç yılı alacağını ve bu süreçte kişilerin vakitlerini kişisel gelişime harcamalarının onlar için avantaj olduğunu vurguluyor.

Yakın geleceğe baktığımızda gelişmiş ülkelerde robotların birçok meslekte insanların yerini alacağı ortada. Ve bu ülkeler yaşanılacak mağduriyetleri en az kaosla nasıl önleyeceklerinin planlamalarını yapmaya devam ediyor. Hızla gelişen teknolojilerin henüz gelişmekte olan ülkelere nasıl entegre olacağı merak konusu. Parça parça entegre olunsa bile insanlara yeni çıkan iş kolları için nasıl eğitim verileceği daha da büyük merak konusu.

kaynak: CNN

1 Carrefour'da içki satışı sona eriyor!
Carrefour’da içki satışı sona eriyor!
2 McDonald’s Türkiye, Örümcek Adam’ı menülerine taşıdı
McDonald’s Türkiye, Örümcek Adam’ı menülerine taşıdı
3 Reklamcılıkta kurallar değişiyor: 1 Ağustos’tan sonra markaları ne bekliyor?
Reklamcılıkta kurallar değişiyor: 1 Ağustos’tan sonra markaları ne bekliyor?
4 Influencer Pazarlama Raporu açıklandı: TikTok yükselişte, rekabet tabana yayılıyor
Influencer Pazarlama Raporu açıklandı: TikTok yükselişte, rekabet tabana yayılıyor
5 TurkNet'te Türkiye genelinde erişim sorunu: İlk açıklama geldi
TurkNet’te Türkiye genelinde erişim sorunu: İlk açıklama geldi
Güncel Haberler
Rekabet Kurulu'ndan A101'in CarrefourSA devralmasına koşullu onay
Rekabet Kurulu’ndan A101’in CarrefourSA devralmasına koşullu onay
TDK sözlüğünde "Sürdürülebilirlik" tanımı genişletildi
TDK sözlüğünde “Sürdürülebilirlik” tanımı genişletildi
Google DeepMind'da Türk bilim insanına kritik görev...
Google DeepMind’da Türk bilim insanına kritik görev…
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

ChatGPT sokakta: OpenAI'dan şehirleri tuvale dönüştüren kampanya
Haberler
ChatGPT sokakta: OpenAI’dan şehirleri tuvale dönüştüren kampanya
Gülben Dikmen
15 Haziran 2026
Tüketici, vitrinden önce yapay zekaya bakıyor
Haberler
Tüketici, vitrinden önce yapay zekaya bakıyor
Sena Tufan
3 hafta önce
Çalışanların yüzde 85'i yıllık izinde işten kopamıyor
Haberler
Çalışanların yüzde 85’i yıllık izinde işten kopamıyor
Gülben Dikmen
2 hafta önce
İş dünyasında haftanın atamaları (11-17 Temmuz)
Haberler
İş dünyasında haftanın atamaları (11-17 Temmuz)
Nafizcan Önder
3 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.