25 Aralık Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Dünya robotlara hazır mı? Yakın gelecekte meslekleri bekleyen tehlikeler
Haberler

Dünya robotlara hazır mı? Yakın gelecekte meslekleri bekleyen tehlikeler

Marketing Türkiye
30 Ocak 2018
3 dk okuma

CNN’den Robert Sevilla’nın araştırma verileri ve röportajlar ile hazırladığı haberde yakın gelecekte dünyayı bekleyen büyük değişim ve robot teknolojisinin yaratacağı işsizlik ele alınıyor.

Bir kaç yıl önce kasiyersiz marketlerin geleceği duyurulmuş, geçtiğimiz aylarda da ilk kasiyersiz marketi Amazon şirketi açmıştı. Şimdi ise kasiyersiz mikro marketlerin sayısının giderek artacağı konuşuluyor. Aynı durum şu an şoförsüz araçlar için geçerli. Teknolojinin bu hızıyla ilerde ulaştırmadan kargoya bir çok alanda kullanılan otomobiller için artık şoföre ihtiyaç olmayacak.

“Bir tırın kendi kendini kullanacağını asla düşünemezdim”

tır şoförü

Starsky Robotics için çalışan tır şoförü Jeff Runions ilk test sürüşünü yaptığı insansız tırın içinde verdiği röportajda gelişen yeni ekonominin içinde fırsatları sürekli takip ettiğini çünkü profesyonelleştiği şoförlük mesleğinin büyük bir dönüşüme gireceğini bildiğini ifade ediyor.

“Her yıl 300 bin iş yok olacak”

Sadece Amerika’da 5 milyon uzun yol şoförü olduğu belirtilen haberde yakın gelecekte kişileri bekleyen tehlikenin altı çiziliyor. Amerikalı yatırım bankası Goldman Sachs’in tahminlerine göre yakın gelecekte insansız araçların benimsenmesiyle her yıl 300 bin iş yok olacak.

bus

“Sistem durdurulamaz”

Amerika’nın en büyük işçi federasyonu AFL-CIO danışmanı Edward Wytkind tır şoförlerinin, otobüs şoförlerinin, taksicilerin ya da uber gibi şirketlere bağlı şoförlerin endişeli olduğunu çünkü risk altında olduklarını söylüyor. Fakat bu hızlı ilerleyişi durdurmanın imkansız olduğunu çünkü tarihe bakıldığında ilerlemenin zaten durdurulamayacağını görmenin gerektiğini ifade ediyor ve ekliyor; “Önemli olan sistemi durdurmaya çalışmak değil, buna nasıl uyum sağlanacağı ve çalışan insanlardan kimin sorumlu olacağı”

Diğer taraftan teknolojinin mesleklere etkisi fırsatları da beraberinde getirecek. Yapılan işler değişse de yeni iş kolları açılacak ve bu kollar her işte olduğu gibi yine insana ihtiyaç duyacak.

sebastian

Udacity kurucusu Sebastian Thrun bu gelişmenin bazı insanlar için oldukça zor olduğunu ama pozitif tarafından baktığını söylüyor; ” Yeni iş alanları yeni iş kolları demek artık daha yaratıcı olmaya uygun hale geleceğiz ve daha eğitimli olacağız. Şu an şoför olarak çalışan kim varsa Udacity’e gelebilirler onlara yazılım mühendisliği eğitimi verelim.”

rajkumar

Mellon Üniversiesi Mühendislik Fakültesi Profesörü Raj Rajkumar insansız araçların günümüze tam anlamı ile hakim olmasının daha bir kaç yılı alacağını ve bu süreçte kişilerin vakitlerini kişisel gelişime harcamalarının onlar için avantaj olduğunu vurguluyor.

Yakın geleceğe baktığımızda gelişmiş ülkelerde robotların birçok meslekte insanların yerini alacağı ortada. Ve bu ülkeler yaşanılacak mağduriyetleri en az kaosla nasıl önleyeceklerinin planlamalarını yapmaya devam ediyor. Hızla gelişen teknolojilerin henüz gelişmekte olan ülkelere nasıl entegre olacağı merak konusu. Parça parça entegre olunsa bile insanlara yeni çıkan iş kolları için nasıl eğitim verileceği daha da büyük merak konusu.

kaynak: CNN

1 2025 şehir hayatının "en"leri belli oldu!
2025 şehir hayatının “en”leri belli oldu!
2 Hepsiburada, 2030’a kadar 120 bin girişimci kadını e-ticarete kazandıracak
Hepsiburada, 2030’a kadar 120 bin girişimci kadını e-ticarete kazandıracak
3 Miu Miu'dan 25 bin liralık UNO destesi!
Miu Miu’dan 25 bin liralık UNO destesi!
4 ABD, Green Card çekilişini süresiz olarak askıya aldı
ABD, Green Card çekilişini süresiz olarak askıya aldı
5 Haftanın marka-ajans iş birlikleri (12-18 Aralık)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (12-18 Aralık)
Güncel Haberler
The One Awards'da ilk 3'e kalan markalar belli oldu!
The One Awards’da ilk 3’e kalan markalar belli oldu!
Şirketlerin yüzde 78’i 2026'da tek ücret artışı planlıyor
Şirketlerin yüzde 78’i 2026’da tek ücret artışı planlıyor
Göçün yeni gerçekliği: Türkiye’de yaşayan yabancılar ne düşünüyor, nasıl tüketiyor?
Göçün yeni gerçekliği: Türkiye’de yaşayan yabancılar ne düşünüyor, nasıl tüketiyor?
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Ayhancan Güven, DTM’de tarih yazdı!
Haberler
Ayhancan Güven, DTM’de tarih yazdı!
Nafizcan Önder
6 Ekim 2025
Canva'dan 2026 tasarım trendleri: "Kusursuzluk" yerini "karakter"e bırakıyor
Haberler
Canva’dan 2026 tasarım trendleri: “Kusursuzluk” yerini “karakter”e bırakıyor
İrem Alimoğlu
1 hafta önce
Şiirler, yapay zeka modellerinin güvenlik duvarlarını aşabiliyor
Haberler
Şiirler, yapay zeka modellerinin güvenlik duvarlarını aşabiliyor
İrem Alimoğlu
3 hafta önce
Apple, Clips uygulamasının fişini çekti!
Haberler
Apple, Clips uygulamasının fişini çekti!
Sena Tufan
13 Ekim 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.