30 Haziran Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Haberler

Dijital pazarlama harcamalarının % 20’si boşa yapılıyor

Marketing Türkiye
15 Ocak 2014
2 dk okuma

Dijital pazarlama optimizasyonu şirketi Metrics34’ün Yönetim Kurulu Başkanı Levent Karaçam, dijital pazarlama harcamalarını doğru yönlendirmeyen e-ticaret şirketlerinin 2014’te ayakta kalmasının mümkün olamayacağını ifade etti. Almanya’da e-ticaret sitelerini ziyaret eden her 1.000 internet kullanıcısından 80’inin satın alma yaptığına dikkat çeken Karaçam, bu oranın Türkiye’de binde 5 seviyesinde bulunduğuna dikkat çekti. Karaçam, satın alma oranının bazı sitelerde binde 15’e yükseldiğini ama e-ticaret firmalarının kârlılığı için bu rakamın bile yeterli olmadığını belirtti.   

Pazarlama harcamaları kontrol edilemiyor

E-ticaret sektörünün günden güne büyüyen hacmi ile ülke ekonomisi için taşıdığı değerin arttığına dikkat çeken Karaçam, “E-ticarete önemli tutarlarda yatırım yapan birçok şirketin dijital pazarlama harcamalarını kontrol edemediğini ve bu alanda optimizasyona yatırım yapmadığını görüyoruz. Oysa etkili optimizasyon sayesinde aynı bütçelerle daha fazla satış yapmak son derece mümkün. Öngörülemez bir şekilde oluşturulan dijital pazarlama bütçeleri ne yazık ki yerini bulamıyor. Burada yaptıkları harcamaları kontrol edemeyen şirketler de yanlış kanallardan medet umuyorlar” dedi.

Türkiye’deki birçok e-ticaret sitesinin farklı kanallardan gelen trafiği analiz etmekte ve tüketici alışkanlarını incelemekte zorlandığını belirten Karaçam, “Müşteriler ya da ziyaretçiler her e-ticaret sitesine gelirken aynı davranışları göstermiyor. Bu da sitelere özel optimizasyonu zorunlu kılıyor. Bu sayede pazarlama harcamalarını kontrol altına alarak satış ve kârlılık oranlarını yükseltmek mümkün olabiliyor” diye konuştu.

Yüzde 20’si boşa harcanacak

2014 yılında dijital pazarlama alanında gerçekleşecek harcamaların en az yüzde 20’sinin yine boşa gideceğini ifade eden Karaçam, “Günümüzde gelinen noktada doğru optimizasyon çalışmaları yaparak doğru kanallara ve müşterilere ulaşmak ilk şart diyebiliriz. E-ticaret şirketleri kendilerine hiçbir olumlu geri dönüşü olmayacak farklı birçok kanalı kullanmak yerine, kendi yapılarına özel olarak belirlenen uygun kanalları kullanarak satışlarını artırabilirler. Ülkemizde bu tarz çalışma şekillerinin henüz yeterince oluşmadığını görüyoruz. Optimizasyon yapmadıkları için e-ticaret firmaları bütçelerinin önemli bir bölümünü boşa harcıyorlar. 2014 yılında dijital pazarlama harcamalarının en az yüzde 20’si tekrar boşa gidecek. Oysaki bu harcamaları verimli kılmak mümkün” dedi.

Karaçam, dijital pazarlama alanında doğru optimizasyon yapılarak satışların ilk etapta 2-3 katına kadar yükseltilebileceğini belirterek sözlerini şöyle noktaladı: “Doğru optimizasyon çalışmalarının yapıldığı Almanya’ya baktığımız zaman, e-ticaret sitelerini ziyaret eden her 1.000 kişiden 80’inin satın alma yaptığını, Türkiye’de ise bu oranın binde 5 seviyesinde olduğunu, bazı sitelerde binde 15’e yükseldiğini görüyoruz. Ancak günümüzde e-ticaret sitelerinin ücretli trafikle binde 15 gibi bir oranla istenilen kârlılığı ve başarıyı yakalayabilmeleri mümkün değil. Dijital pazarlama optimizasyonu sayesinde site ziyaretçilerine doğru ürün, doğru kampanya, doğru yönlendirme ile bu oranlar ilk etapta 2-3 katına yükseltilebilir. Ancak Türkiye’de e-ticaret sitesi yöneticilerinin ve pazarlama profesyonellerinin çoğu bu konuda ne yapabileceklerini çok fazla bilemiyorlar. Uygun yöntem ve teknolojileri kullanarak satışları bu oranların üzerinde artırmak ise düşünüldüğü kadar zor değil. Önemli olan ihtiyacı tespit etmek ve doğru hareket etmek. Biz de Metrics34 olarak bu alanda sektördeki en yenilikçi ve geniş kapsamlı çözümü sunuyoruz.”

1 Araştırma: Elektrikli mi yoksa hibrit mi almalı? Kararsızlar buraya!
Araştırma: Elektrikli mi yoksa hibrit mi almalı? Kararsızlar buraya!
2 ÖTV düzenlemesi Meclis'ten geçti: Hangi değişiklikler geliyor?
ÖTV düzenlemesi Meclis’ten geçti: Hangi değişiklikler geliyor?
3 Amazon’un mısır tarlasındaki AI üssü 1 milyon hane kadar elektrik tüketecek!
Amazon’un mısır tarlasındaki AI üssü 1 milyon hane kadar elektrik tüketecek!
4 Ünlüler sosyal medyada çaresiz: "Sussan olmuyor susmasan olmaz..."
Ünlüler sosyal medyada çaresiz: “Sussan olmuyor susmasan olmaz…”
5 Android kullanıcılarına kritik uyarı: Bankacılık uygulamaları tehlikede
Android kullanıcılarına kritik uyarı: Bankacılık uygulamaları tehlikede
Güncel Haberler
Suriyeliler dönmek istemiyor! Nedeni ise Suriye değil...
Suriyeliler dönmek istemiyor! Nedeni ise Suriye değil…
Çin'de yapay zeka yeşil sahaya indi: Robotlar 3’e 3 futbol maçı yaptı
Çin’de yapay zeka yeşil sahaya indi: Robotlar 3’e 3 futbol maçı yaptı
Japon bebek bezi markası GOO.N, ekonomik gerekçelerle Türkiye'den çekildi
Japon bebek bezi markası GOO.N, ekonomik gerekçelerle Türkiye’den çekildi
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Türkiye yapay zeka kullanımı yeterliliğinde 109 ülke arasında 55. sırada
Haberler
Türkiye yapay zeka kullanımı yeterliliğinde 109 ülke arasında 55. sırada
Nafizcan Önder
2 hafta önce
Tchibo ile kahve tutkusu dolu 75+ yıl!
Haberler
Tchibo ile kahve tutkusu dolu 75+ yıl!
Sena Tufan
27 Mayıs 2025
Aşkın şifresi burçlarda saklı: En çok eşleşen burçlar açıklandı!
Haberler
Aşkın şifresi burçlarda saklı: En çok eşleşen burçlar açıklandı!
İrem Alimoğlu
3 hafta önce
Gizli müşteri uyarıyor: "Hizmet kalitesi eriyor, sadakat tehlikede!"
Haberler
Gizli müşteri uyarıyor: “Hizmet kalitesi eriyor, sadakat tehlikede!”
Nafizcan Önder
31 Mayıs 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.