Dijital Oyunlar Federasyonu neden lağvedildi?
İki yıl önce büyük hedeflerle kurulan Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu’nun lağvedildiği haberleri sektörde büyük şaşkınlık yarattı. Konuyu Federasyon Başkanlığına 7 ay önce seçilen Barış Özistek’e sorduk. Ancak Özistek, bu konuda federasyonda birlikte çalışan arkadaşları ile bir açıklama yapmış olduklarını, başka bir ifadesinin şimdilik olmadığını belirtti. Biz de konuyu federasyonun kurucularından ve ilk yönetim kurulunda Halkla İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Füsun Nebil’le konuştuk. Nebil’e federasyonun henüz iki yıllık olmasına karşın neden kapatıldığını. Nebil şunları söyledi: “Barış Bey 7 ay kadar önce federasyon başkanlığına seçildi ama o tarihten bu yana bakanlıktan kendisine istifa etmesi yönünde çeşitli baskılar geldi.” Federasyon Başkanı Özistek’in yoğun iş hayatı nedeniyle istifayı düşündüğünü ama oyun sektörünün paydaşlarının, başkanı bu istifadan vazgeçirdiklerini söyleyen Füsun Nebil şu sözlerle devam etti : “Oyun sektörü tüm dünyada hızla büyüyen çok önemli bir sektör. Bu federasyonun sektör dışından gelen biri yerine içeriden oyun sektörünün dinamiklerini bilen tecrübeli kişiler tarafından yönetilmesi daha doğru olur. Bu nedenle sektörün tecrübeli isimleri, Özistek’in istifa etmemesinin doğru olacağını düşündüler.”
Bakanın federasyonla ilgili kararında, Dijital Oyunlar Federasyonu’nun lisanslı oyuncusunun olmaması gerekçe gösterilmiş ve bu nedenle Gelişmekte Olan Sporlar Federasyonu’na bağlanmıştı. Konuyla ilgili olarak Nebil, “Bunun gerçekçi bir neden olduğunu düşünmüyorum. Lisanslı oyuncu olmamasının nedeni, ilgili yönetmeliklerin hazırlanmasıydı. Bunlar tamamlanmadan nasıl lisanslama yapılacak ki? Zaten bazıları hala bakanlık hukuk departmanında beklemede” dedi. Nebil, federasyonun ilk döneminin yoğun bir şekilde derecelendirme, e-spor, oyuncu lisanslama gibi mevzuata dair konular üzerinde yoğunlaştığını ve hatta bu nedenle “federasyonun hiç sesi çıkmıyor” eleştirilerine uğradığını belirtti ve “ama mevzuat tamamlanmadan nasıl çalışılabilir ki? Düşünün dünyada buna benzer bir federasyon yok. E-sporla ilgili olan federasyon var ama biz e-spordan çok daha kapsamlı bir federasyon kurmuştuk. Herkes bir şey bekliyor; mesela Aile Bakanlığı “derecelendirme” üzerinde duruyor. Bunları tamamlamakla uğraşıldı. Çok kıymetli bir mevzuat serisi yaratıldı” dedi. Nebil, seçimle başa gelen federasyon başkanı Barış Özistek’in istifaya zorlanmasının nedenini bakanlığın başka birilerini atamak için olduğunun düşünüldüğünü belirterek, “Bu gerçekleşmeyince bizimle görüşülmeden federasyon lağvedildi” dedi. Nebil “Eylül başında Hollanda hükümetinin misafiri olan 12 ülkeden 12 gazetecinin katıldığı bir basın gezisine gittim. Orada gördüğüm şu; oyun sektörünü, enerji, telekom gibi sektörlerle birlikte stratejik bir sektör olarak 9 öncelikli sektör arasında alınmış. Herkes gider Mersin’e biz gideriz tersine. Dünyada bir ilk olan federasyonumuzu kapattık.”
Nebil son olarak şunları söyledi: “Türkiye’de oyun konusuna nedense hep kötü tarafından bakılıyor. Oysa bugün Savunma, Sağlık, Eğitim ve Aile Bakanlıklarının pek çok konusunda “serious game“ denilen tarzda uygulamalı ve öğretici oyunlar var. 2023 hedeflerinde 160 milyar $ olan yazılım sektörünün en önemli lokomotiflerinden olacak bir alanda, önemli bir araç gerekli önem verilmezse kaybedilir. Tüm dünyada ülkelere büyük katkı sağlayan oyunlara doğru açıdan bakmayı bir an önce öğrenmemiz lazım. Hem ekonomik, hem de eğitim ve strateji açısından.”