Daha çok çalışmadan daha verimli çalışmanın 6 yolu
İş dünyasında verimlilik için tüm şirketler çalışma saatlerini mümkün olan en uzun sürede tutuyor. Bu durum da sabahın en erken saatlerinde yola çıkıp akşamın en geç saatlerinde eve dönen çalışanları ortaya çıkartıyor. Peki verimlilik için uzun saatler şirket binalarında, ofislerde kalmak gerçekten gerekli mi? Daha verimli çalışma için başka yöntemler denenemez mi? Bundan yola çıkarak daha çok çalışmadan daha verimli çalışmak için 6 maddelik bir liste hazırladı Grey İstanbul.
1- Masaüstünüz ve masa üstünüz düzenli olsun.
Kafanızı toparlamak istiyorsanız işe masanızı toparlamaktan başlayın. Biraz organizasyon herkese iyi gelecektir. Bilgisayarınız için de aynı şey geçerli. bilgisayarınızın içindeki verileri düzenli dosyalar halinde saklamanız işlemcinin de daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.
2- Süreci tarihselleştirin.
Önemli bir projeyi en baştan planlarsanız yola kafanız rahat çıkarsınız. Projenizi ilk eskizler, sunum, onay, final önerileri gibi aşamalara ayırıp bunları takviminizde tarihlendirirseniz kısa dönemli hedeflerinize daha net bir şekilde ulaşabilirsiniz. Proje büyüdükçe bu yöntemin daha da yararlı olduğunu göreceksiniz.
3- Çalışma alanınızı kişiselleştirin.
Herkesin çalışma düzeni farklı. Kimisi aklına not alırken kimisi aklına geleni o anda not alıyor. Bazılarımız maillerine bakamazken bazılarımız telefon ile harikalar yaratıyor 🙂 En rahat şekilde düşünüp üretebileceğiniz çalışma ortamını yaratabilecek tek kişi sizsiniz. İkinci bir ekran, küçük bir mantar pano veya daha alçak bir sandalye, ihtiyacınız olan her neyse… Kısacası daha verimli iş için işinize geldiği gibi(!) çalışmalısınız.
4- Kısayolları öğrenin.
İşten eve dönerken herkes en kısa yolu tercih etmeye bakar. Böylece evde fazladan vakit geçirilebilir. Mesai saatlerinde bilgisayar başındayken de aynı şey geçerli. Bütün gün meşgul olduğunuz programların kısayollarını bilmek size oldukça fazla zaman kazandıracaktır.
5- Ne zaman ara vereceğinizi bilin.
Gün içinde en verimli olduğunuz zamanı bulup, günlük iş planınızı ona göre yapın. Böylece verimli olduğunuz zamanı daha doğru kullanmış ve işlerinizi daha hızlı halletmiş olacaksınız. Ancak bizler birer makine değiliz, çok uzun süre çalışmak tüm verimliliğinizi ve motivasyonunuzu bir anda yok edebilir. Yorgun hissettiğinizde (çok işiniz olsa bile) küçük bir atıştırma, kahve molası ya da koridorda kısa bir tur iyi gelecektir.
6- Yedekleyin.
Bilgisayarda her ne üzerinde çalışıyorsanız hemen kaydedin ve yedekleyin. Teslim tarihine saatler kalmış bir işin küçük bir bilgisayar hatası yüzünden yok olması akıl sağlınız için iyi olmayabilir.
Liste için Grey İstanbul’un Senior Art Director’u Burcu Günister‘e teşekkürler.