Çevrimiçi haberleşme yöntemlerini güvensiz bulmamıza rağmen internetten vazgeçemiyoruz
Son yıllarda artan siber saldırılar sebebiyle internete karşı duyulan güven azalsa da özel sayılabilecek bilgiler paylaşılmaya devam ediliyor. Kaspersky Lab ve B2B International’in birlikte düzenlediği bir anketin sonucu internet kullanımında güvene azalmasına bağlı bir düşün olmadığını gösteriyor.
-Ankete göre kullanıcılar fotoğraf paylaşım uygulamalarının en güvenilir olmayan haberleşme aracı olduğunu düşünüyor:
-Türkiye’de katılımcıların yüzde 58’i bunları güvenli olarak görmüyor, yüzde 46’si mobil (sosyal ağlar dahil) anlık mesajlaşma uygulamalarına güvenmiyor.
-Yüzde 51’i çevrimiçi VoIP çağrılarına güvenmiyor ve yüzde 46’ı video sohbet hizmetlerine güvenmiyor.
-Aynı zamanda katılımcılar, sosyal medya mesajlaşma uygulamaları (yüzde 39), mobil mesajlaşma uygulamaları (yüzde 53) ve e-postalar (yüzde 8) ilk 3 en sık kullanılan çevrimiçi haberleşme aracı olduğunu belirtmiş.
-Erkekler, İnternet üzerinden sesli çağrıları kadınlara göre daha sık kullanırken (yüzde 17 – yüzde 14), kadınlar sosyal ağları daha sık kullanıyor (yüzde 41 – yüzde 35).
-Katılımcılara göre bu haberleşme araçları sadece evlerde değil, aynı zamanda halka açık alanlarda, yani iş yerinde ve hareket halindeyken de kullanılıyor.
Anket katılımcılarının yüzde 17’si en az bir kez elektronik haberleşme yoluyla özel fotoğraflarını veya video kliplerini paylaştıklarını söyledi. Bu, erkeklerde (yüzde 21) kadınlara (yüzde 13) göre daha sık rastlanan bir durum. Kullanıcı ne kadar gençse, kişisel bir dosyayı web üzerinden paylaşması o kadar sık oluyor – bunu yaptığını bildiren katılımcıların en büyük bölümü (yüzde 23) 24 ve altı yaş grubundan kullanıcılar.
Bu bulgular, katılımcılarının yüzde 35’inin kullandıkları uygulamalar üzerinden özel bilgilerini paylaştığını belirttiği bir İnternet farkındalığı anketinin sonuçlarıyla da onaylandı. Yüzde 13’ü daha da ileriye giderek kullanabilecekleri her cihazı kullanmaya hazır olduğunu söyledi (kadınların yüzde 11’i, erkeklerin yüzde 15’i ve genç kullanıcıların yaklaşık yüzde 18’i). Sadece yüzde 28’i kişisel meselelerini çevrimiçinde tartışmadığını söylemiş (kadınların yüzde 31′, erkeklerin yüzde 26’sı ve 24 yaş ve altı grubun sadece yüzde 17’si).