24 Mayıs Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Bu Türkler dünyayı yönetiyor!
Haberler

Bu Türkler dünyayı yönetiyor!

Marketing Türkiye
4 Mart 2016
5 dk okuma

 

İçecek sektöründen ilaca, lojistikten teknolojiye, bilişimden giyime dünyanın her bölgesine yayılmış çok yakından tanıdığımız pek çok global şirket Türk yöneticilere emanet. Dünya başkanından CEO’suna, bölge müdüründen başkan yardımcısına kadar pek çok üst düzey görevi layıkıyla yürüten bu yöneticiler Amerika’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Ortadoğu’ya kadar tüm bölgelerde Türk yöneticileri başarıyla temsil ediyor.

Peki, hangi özellikleri onları global şirketlerin merkezine taşıyor? İşte, Xsights Araştırma ve Danışmanlık tarafından Marketing Türkiye için hazırlanan “Global Pazarlardaki Türk Yöneticiler” araştırması ve beyaz yakalı çalışanların en beğendikleri global arenanın en başarılı Türk yöneticileri… 

Haber: Merve Şahin

Xsights Araştırma ve Danışmanlık tarafından Marketing Türkiye için hazırlanan “Global pazarlardaki Türk yöneticiler” araştırması dünya devi şirketlerde üst düzey yöneticilik yapan Türklerin bilinirliğini ve sahip olduğu nitelikleri gözler önüne seriyor. İş dünyasında her biri birer kişisel markaya dönüşen bu başarılı isimleri gözler önüne seren araştırma 9-12 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirildi ve çalışmaya A (yüzde 61) ve B (yüzde 39) SES gruplarına mensup 384 beyaz yakalı çalışan karıldı.

Türkiye genelinde İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri ve Bursa’nın da aralarında olduğu illerde gerçekleştirilen araştırmaya katılan beyaz yakalı çalışanların demografik özelliklerine bakıldığında katılımcıların yüzde 76’sının dört yıllık üniversite mezunu, yüzde 15’inin yüksek lisans mezunu, yüzde 6’sının ise iki yıllık yüksek lisans mezunu olduğu ve yüzde 3’ünün açık öğretim mezunu olduğu görülüyor.



Türkler “liderlik” özelliğiyle ön plana çıkıyor

Araştırmada, “Yurt dışında görev yapan Türk yöneticiler hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor?” sorusuna verilen yanıtlar arasında yüzde 47 ile ilk sırada liderlik özelliği yer alıyor. Onu yüzde 37 ile profesyonellik özelliği takip ediyor. Üçüncü sıradaki özellik ise yüzde 28’lik orana sahip olan güvenilirlik. Kadınlar arasında liderlik vasfını en fazla taşıdığı düşünülen isim yüzde 67 oranla Ümran Beba oluyor. Profesyonellik konusunda ilk akla gelen isim yüzde 47 oranla Ayşegül İldeniz. Güvenilirlik konusunda ilk sırada yer alan isim Elçin Ergün ve oranı yüzde 38. Erkek yönetici oranlarına bakıldığında katılımcıların yüzde 59’unun liderlikten yana tercihi Muhtar Kent oluyor ve katılımcıların yüzde 43’ü Muhtar Kent’i profesyonellik kategorisinde de ilk sıraya taşıyor. Erkeklerde güvenilirliğin ilk sırasında yer alan ismiyse yüzde 35’le Hikmet Ersek oluyor. 

Yurt dışındaki Türkler gurur veriyor

Peki yurt dışında üst düzey pozisyonlarda görev alan bu yöneticiler hakkında beyaz yakalı Türkler ne düşünüyor? Bu soruya katılımcıların yüzde 41’i “Gurur verici” cevabını veriyor. Konuyu “Özendirici” ve “Umut verici” olarak yorumlayan kesim yüzde 15 ile eşit orana sahip. Katılımcıların yüzde 10’u ise Türk yöneticilerin başarılarını “Güven artırıcı” olarak, yüzde 7’si ise “Yol gösterici” olarak, yüzde 4’ü “Motive edici” olarak ve yüzde 2’si “Türkiye açısından olumlu bir durum” olarak yorumluyor. Ancak katılımcıların yüzde 4’ü Türk yöneticilerin başarısının kendileri açısından bir fark yaratmadığı kanaatinde.

Tansu Yeğen, Samsung Electronics Türkiye Başkan Yardımcısı : “Türkler Global markaların ne istediğini çok iyi biliyor”

“Global şirketlerde hemen hemen tüm sektörlerde Türk yöneticilerin tercih edildiğini söyleyebilirim. Türkiye çok uzun yıllardır yabancı şirketlerle çalışıyor. Bundan dolayı Türk yöneticiler yabancı şirketlerin genel yaklaşımlarını, çalışma tarzlarını daha da önemlisi beklentilerini çok iyi biliyor. Türk yöneticilerini diğer ülke yöneticilerinden ayıran bir diğer özellik ise iş yaşamında hızla değişebilen şartları yönetmiş ‘esnek yöneticiler’ olmaları. Sahip oldukları deneyim, onların dünya iş yaşamının içinde yaşanan değişken ve zorlu dönemleri başarılı bir şekilde yönetmelerine, daha hızlı karar ve daha etkin sonuçlar alabilmelerine yardımcı oluyor. Türk yöneticiler, global bir markanın ne demek olduğunu, global bir markanın ihtiyaç ve beklentilerinin neler olduğu konusuna çok hakim. Türkiye çok yoğun bir şekilde ithalat ve ihracat yapan bir ülke. Yani dünyada birbirinden farklı yüzlerce ülkeyle iş yapılıyor. Bu, Türk yöneticilerin Türkiye dışındaki ülkelerin kültür, iş yapış biçimleri ve dinamik yapılarına daha kolay adapte olmalarına yardımcı oluyor. Ek olarak, daha esnek bir çalışma yapısındaki Türk yöneticiler daha kolay ve rahat iletişim kurarken; insani ilişkilerde de başarılı bir profil çiziyorlar. Bu da tabii ki yine başarıyı getiren etkenlerden bir diğeri…”

Tansu Yeğen’in en beğendiği yöneticiler:

➞ Vodafone Afrika, Orta Doğu ve Asya Pasi k (AMAP) Bölge Başkanı Serpil Timuray


➞ Coca-Cola’nın Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent. 

Koray Özbay, Dünya Göz Hastaneleri CEO’su : “En büyük hayal global bı̇r Türk markası yaratmak”

“Küresel işgücü hareketlerine bakıldığında Türk yöneticilerin hizmet sektörü başta olmak üzere, hızlı tüketim ve yazılım sektörleri tarafından tercih edildiğini görüyoruz. Türk yöneticilerin bu sektörlerde sahip oldukları başarılı yönetim çizgisinin ise globalde yeni yönetici adayları için yol gösterici olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye ve dünya dinamiklerini yaşamış, bilen bir yönetici, yurtdışı kariyerinin sonunda genelde tek bir hedefe odaklanıyor, o da geri dönüş sonrası Türkiye’den Global bir marka çıkartma şansına erişme… Mesela bu benim de en büyük hayalimdi. Bu yolda sağlam adımlarla ilerlediğimize inanıyorum. Türk yöneticilerinin sahip oldukları özellikler nedir diye sorarsanız; kriz yönetimi tecrübesi, sonuç odaklı bakış açısı, uzun soluklu çalışabilme ve hızlı karar alabilme diye cevaplayabilirim.”

Koray Özbay’ın en beğendiği yöneticiler:

➞ Kerim Kermen

➞ Yağmur Sağnak

➞ Alek Penbeyan

➞ Emel Morbel


➞ Okay Barutçu 

Yiğit Gürçay, Brisa Genel Müdürü : “Türk yöneti̇ci̇ler DNA olarak doğru bi̇r karışıma sahi̇p”

“Çok uluslu ve yabancı şirketler, üst düzey yöneticilerinin birçok farklı özelliği bir arada barındırmalarını bekliyor. Liderlik vasıflarının yanı sıra; girişimci, yeniliğe açık, sorgulayıcı, araştırmaya önem veren, ekip yönetiminde insana dokunan ve güçlü ilişkilere sahip olan kişileri tercih ediyorlar. Türk yöneticiler her iki boyutta da DNA olarak doğru bir karışıma sahipler. Bu konjonktürde, hızlı karar alabilen, soğukkanlılığını koruyabilen yöneticiler, şirketlerini değişen koşullarda doğru yönlendirebiliyorlar. Bunun yanı sıra Türkiye hem gelişmekte olan ülke özellikleri taşıyor hem de pek çok endüstride kullanılan araçlar, yöntemler ve rekabet seviyesi olarak Avrupa ve ABD pazarlarındaki sofistikasyon seviyesini yakalıyor. Bu ortamda yetişen Türk yöneticiler, farklı kültürlere ve farklı yönetim trendine hâkim oluyor. Burada kendimden de örnek verebilirim. Önceki kariyerimde yaşadığım uluslararası deneyimi, bir Türk markasının uluslararası yolculuğunda fayda sağlayacak, Türkiye adına katma değer yaratacak şekilde kullanmak, bence çok heyecan verici bir fırsat. Yüzde 100 yabancı sermayeli şirketlerde en üst düzey yöneticiler dahi bir anlamda mevcut global stratejilerin uygulayıcısı konumundalar. Oysa Türk firmalarında daha fazla inisiyatif kullanma imkanı var.”

Yiğit Gürçay’ın en beğendiği yöneticiler:

➞ Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent,

➞ Pfizer’den Bülent Atlığ


➞ Roche’dan Tuğgan Göker

Türk yöneticileri global arenada başarılı kılan özellikler:

➞ Global arenada pek çok sektörde çalışan Türk yöneticiler özellikle hizmet sektörü, hızlı tüketim, ilaç ve yazılım sektörlerinde tercih ediliyor.

➞ Kriz yönetimi tecrübesi, sonuç odaklı bakış açısı, uzun soluklu çalışabilme ve hızlı karar alabilme beşerileri Türk yöneticileri bir adım öne çıkarıyor.

➞ Türk yöneticiler yabancı şirketlerin genel yaklaşımlarını, çalışma tarzlarını daha da önemlisi beklentilerini çok iyi biliyor.

➞ Türk yöneticiler diğer ülke yöneticilerinden farklı olarak iş yaşamında hızla değişebilen şartları yönetmiş “esnek yöneticiler” olarak biliniyor.

➞ Türkiye’de ithalat ve ihracatın artması Türk yöneticilerin Türkiye dışındaki ülkelerin kültür, iş yapış biçimleri ve dinamik yapılarına daha kolay adapte olmalarına yardımcı oluyor.

➞ İnsani ilişkilerde de başarılı bir profil çiziyor Türk yöneticiler.


➞ Liderlik vasıflarının yanı sıra Türk yöneticiler girişimci, yeniliğe açık, sorgulayıcı, araştırmaya önem veren, ekip yönetiminde insana dokunan ve güçlü ilişkilere sahip kişilikleriyle öne çıkıyor.

➞ Özellikle çok uluslu şirket tecrübesi olan Türk yöneticilerin, teknik yetkinlikleri de son derece yüksek. 

 

Haberin ayrıntıları Marketing Türkiye Mart sayısında…

 

1 Yeni nesil sekülerler: Seküler yaşayıp dindar ölmek!
Yeni nesil sekülerler: Seküler yaşayıp dindar ölmek!
2 Türkiye’nin gençlik markaları
Türkiye’nin gençlik markaları
3 Yapay zeka ile hazırlanan reklam filmleri ne kadar başarılı?
Yapay zeka ile hazırlanan reklam filmleri ne kadar başarılı?
4 2025’in seyahat haritası: Zirvede sürpriz var!
2025’in seyahat haritası: Zirvede sürpriz var!
5 Belirsizlik ortamında pazarlama: Hangi kampanyalar rafa kalkıyor?
Belirsizlik ortamında pazarlama: Hangi kampanyalar rafa kalkıyor?
Güncel Haberler
İş dünyasında haftanın atamaları (17-23 Mayıs)
İş dünyasında haftanın atamaları (17-23 Mayıs)
MNG Kargo'dan DHL'e dönüşümün perde arkası
MNG Kargo’dan DHL’e dönüşümün perde arkası
MNG Kargo gitti, DHL eCommerce geldi
MNG Kargo gitti, DHL eCommerce geldi
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

McDonald's'ın "Studio Ghibli" tarzı yapay zeka reklamları tepki çekti
Haberler
McDonald’s’ın “Studio Ghibli” tarzı yapay zeka reklamları tepki çekti
Sena Tufan
3 Nisan 2025
Başak Ünal: "Türkiye 1906’dan beri yuvamız"
Haberler
Başak Ünal: “Türkiye 1906’dan beri yuvamız”
Sena Tufan
3 Nisan 2025
Karaca, BBC Prime'da yayınlanan The Apprentice programında yer aldı
Haberler
Karaca, BBC Prime’da yayınlanan The Apprentice programında yer aldı
İrem Alimoğlu
7 Mart 2025
Tablet pazarı 2025'e güçlü başladı: Zirvedeki marka değişmedi
Haberler
Tablet pazarı 2025’e güçlü başladı: Zirvedeki marka değişmedi
İrem Alimoğlu
1 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.