26 Aralık Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Babalar Günü’nü Anneler Günü’nden daha az kutluyoruz!
Haberler

Babalar Günü’nü Anneler Günü’nden daha az kutluyoruz!

Marketing Türkiye
15 Haziran 2017
3 dk okuma

Babalar Günü yaklaşırken, markalar da tüketicilerine ulaşmak için reklam, kampanya ve iletişim çalışmalarını hızlandırmış bir durumda. Roamler, Anneler Günü’nde yaptığı gibi, Babalar Günü’ne de özel bir araştırma yaptı ve tüketicilerin Babalar Günü’ne olan yaklaşımını, tercih ettikleri hediye kategorilerini ve markalarını tespit etti. Roamler’ın, yüzde 50’si kadın, yüzde 50’si erkek olmak üzere 300 kişi ile gerçekleştirdiği araştırmasında şu sonuçlar ortaya çıktı:

Araştırmaya göre, tüketicilerin, yüzde 37’si Babalar Günü’nün denk geldiği tarihi bilmiyor. Bu oranın yanı sıra, katılımcıların yüzde 70’i Babalar Günü’nü kutlayacak iken, geri kalan yüzde 30’u Babalar Günü’nü kutlamayacaklarını belirtti. Roamler’ın bu yıl yaptığı Anneler Günü araştırmasında ise Anneler Günü’nü kutlayacak olanların oranı yüzde 89’du. Babalar Günü’nü kutlayacak olan katılımcıların bir kısmı babalarının yanı sıra eşinin (yüzde 15) ya da eşinin babasının (yüzde 15) Babalar Günü’nü de kutladıklarını belirtti.

Babalar Günü’nü kutlayacak olan katılımcıların, bu özel gün için yaptıkları program ise şu şekilde dağılım gösteriyor: Yüzde 79 oranında katılımcı hediye alacaklarını belirtirken, onu sırasıyla evde program yapmak ve dışarıda yemek programı yapmak takip ediyor. Babalar Günü’nde her yıl düzenli olarak kutlayan katılımcıların oranı ise yüzde 47. Anneler Günü araştırmasında her yıl düzenli olarak Anneler Günü kutlayanların oranı ise yüzde 63 olmuştu.

Katılımcılara, hangi mecrada bulunan Babalar Günü reklamlarının dikkatini daha çok çektiği sorulduğunda büyük bir kısmı (yüzde 61) dikkatini çeken bir Babalar Günü reklamı olmadığını belirtti.

En çok dikkatlerini çeken reklamın hediye satın alma kararlarını ne yönde etkilediği sorulduğunda ise: Katılımcıların çoğunluğu (yüzde 53) tercih etmediği markanın reklamı dikkat çekici olsa dahi satın alma kararını değiştirmediğini belirtirken, azımsanmayacak bir oranı ise (yüzde 13) dikkat çekici reklamların o markayı tercih etmede kararlarını olumlu olarak değiştireceğini belirtti. Bunun yanı sıra, reklam öncesi markayı tercih ederken reklam sonrası da satın alma kararını koruyan bir kitle de mevcut (yüzde 29). Küçük bir kitle ise (yüzde 5) izledikleri reklamın satın alma kararını olumludan olumsuza çevireceğini belirtiyor.

Babalar Günü’nde hediye almayı tercih eden katılımcılar, hediye alırken büyük bir oranda (yüzde 53) birine danışmadığını ve hediye alacağı kişiye ne istediğini ya da neye ihtiyacı olduğunu sormadığını (yüzde 70) belirtti. Anneler Günü için de buna benzer oranlar ortaya çıkmış, hediye alırken kimseye danışmayanlar yüzde 55 olurken hediye alacağı kişiye neye ihtiyacı olduğunu sormayanlar yüzde 60’lık bir kesimi oluşturuyordu. Katılımcıların büyük bir kısmı, zaman bulamadıkları ve kararsız kalmalarından kaynaklı hediyelerini 1 hafta öncesinden (yüzde 51)  ya da 1 gün öncesinden (yüzde 29) aldıklarını belirtti.

Babalar gününde hediye alacaklarını belirten katılımcıların büyük bir kısmı (yüzde 86) hediye alırken hala geleneksel alışveriş yöntemlerini tercih ettiğini belirtirken, online alışveriş sitelerini tercih edenlerin oranı ise yüzde 36. Online alışveriş sitelerinden hediye alanların en çok tercih ettiği site ise “hepsiburada.com” oldu. En çok tercih edilen ikinci online alışveriş sitesi “gittigidiyor.com” olurken, üçüncü site ise “trendyol.com” oldu. Anneler Günü’nde de “hepsiburada.com” ve “gittigidiyor.com” yerini korurken yanlarında “çiçeksepeti.com” bulunuyordu.

Babalar Günü için düşünülen hediyelerde ise Moda kategorisi yüzde 30 oranı ile en çok tercih edilen kategori oldu. Moda kategorisini, kişiye özel tasarım hediyeler (yüzde 25) takip ediyor. Anneler Günü’nde alınan hediyelerde de Kişiye Özel Tasarımlar yüzde 19 ile başı çekiyordu.  Elektronik ürünleri tercih eden katılımcılar ise (yüzde 10) hediye tercihini cep telefonundan yana yaparken Apple (yüzde 57) ve Samsung (yüzde 43) markalarını tercih ediyor.
block_2 block_3 block_4 block_5 block_6 block_7 block_8

1 2025 şehir hayatının "en"leri belli oldu!
2025 şehir hayatının “en”leri belli oldu!
2 ABD, Green Card çekilişini süresiz olarak askıya aldı
ABD, Green Card çekilişini süresiz olarak askıya aldı
3 Netflix Games, FIFA’yı oyun dünyasına geri taşıyor
Netflix Games, FIFA’yı oyun dünyasına geri taşıyor
4 Şirketlerin 2026 hedefleri değişti: "Büyümesek de olur, mevcudu koruyalım yeter!"
Şirketlerin 2026 hedefleri değişti: “Büyümesek de olur, mevcudu koruyalım yeter!”
5 Yapay zeka nedeniyle işten çıkarma yapan şirketler belli oldu!
Yapay zeka nedeniyle işten çıkarma yapan şirketler belli oldu!
Güncel Haberler
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (12-25 Aralık)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (12-25 Aralık)
Zincir marketlerde “pazar tatili” mutabakatı: Gözler Ticaret Bakanlığı’nda
Zincir marketlerde “pazar tatili” mutabakatı: Gözler Ticaret Bakanlığı’nda
Karaca İngiltere’de küresel markalara meydan okuyor!
Karaca İngiltere’de küresel markalara meydan okuyor!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Yapay zeka ile alışveriş kapıda: Perakende markaları nasıl hazırlanmalı?
Haberler
Yapay zeka ile alışveriş kapıda: Perakende markaları nasıl hazırlanmalı?
İrem Alimoğlu
4 hafta önce
PRİDA İletişim Ödülleri’nde başvuru süreci başladı
Haberler
PRİDA İletişim Ödülleri’nde başvuru süreci başladı
İrem Alimoğlu
4 hafta önce
Yapay zekadan sonra ahvalimiz: "Türkiye’nin yeni dijital rutinleri"
Haberler
Yapay zekadan sonra ahvalimiz: “Türkiye’nin yeni dijital rutinleri”
Marketing Türkiye
2 gün önce
TikTok nasıl dev bir süpermarkete dönüştü?
Haberler
TikTok nasıl dev bir süpermarkete dönüştü?
İrem Alimoğlu
4 Ekim 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.