23 Eylül Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Araştırma: Yaş ilerledikçe marka avukatlığı azalıyor
Haberler

Araştırma: Yaş ilerledikçe marka avukatlığı azalıyor

Marketing Türkiye
9 Ağustos 2019
2 dk okuma
Marketing Türkiye'yi Google kaynaklarınıza ekleyin.

Dünya genelinde 14 ülkedeki 200 bine yakın tüketiciyle yapılan görüşmeler sonucu hazırlanan Teleperformance CX Lab Global 2018 Araştırması, online hızlı tüketim sektöründe yaşanan dönüşüme ayna tuttu.

Hızlı tüketim sektöründe alışveriş trendleri online kanallara doğru eğilim gösterirken, Teleperformance Müşteri Deneyimi Araştırma Merkezi (CX Lab) tarafından gerçekleştirilen Teleperformance CX Lab Global Araştırması 2018 bu dönüşümün müşteri deneyimine yansımalarını mercek altına aldı. CX Lab uzmanları, toplamda 14 ülkeden 20’ye yakın sektörün durumunu gözler önüne seren yıllık raporu oluşturmak için yaklaşık 200 bin müşteri ile görüştü. Yiyecek ve içeceklerin dijital kanallar yoluyla temin edilmesini tanımlayan online hızlı tüketim sektörüne ilişkin istatistikler, yaklaşık 11 bin müşteriyle kendi dillerinde yapılan online görüşmeler sonucu belirlendi. Araştırmanın yapıldığı ülkeler ise ABD, Almanya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Çin, Fransa, Hollanda, İngiltere, İtalya, Japonya, Kolombiya, Meksika ve Rusya olarak sıralanıyor.

Yaş ilerledikçe marka avukatlığı azalıyor

Tüketiciler 14 ülke genelinde online hızlı tüketim sektörüne 10 üzerinde 8.3 memnuniyet puanı vermiş olsalar da, nesil farkı sektörün dinamiklerini derinden etkileyecek gibi görünüyor. Zira yaş aralığına göre dağılımda, 1950 öncesi doğumluların memnuniyet puanı 8.1 ve Z kuşağına doğru ilerledikçe memnuniyet artıyor. Dijital doğanlar olarak bilinen Milenyum neslinde 8.5 ile zirveye çıkıyor. Marka avukatlığı da benzer bir seyir izliyor ve ileri yaştaki tüketicilerin %30 ile markaları başkalarına tavsiye etme konusunda oldukça çekimser olduğu görülüyor. Z kuşağında ise neredeyse her iki kişiden biri (%49) kendi alışveriş yaptığı online yiyecek – içecek satıcısını başkalarına tavsiye ediyor.

Yerel markalar rekabette avantajlı

CX Lab Global Araştırması’nın en çarpıcı sonucu, Amazon ve Carrefour gibi global devler haricinde tüketicinin yerel markalara öncelik vermesi oldu. “Online olarak en son hangi mağazadan yiyecek ya da içecek aldınız?” sorusunu yanıtlayanlar birçok pazarda açık ara farkla pazarın yerel oyuncularını saydı. Dört ayrı pazarda en güncel alışverişler Amazon üzerinden yapılmış olsa da, JD.com, ifood, Woolworths ve Leclerc Drive gibi yerel liderler güçlü konumlarını koruyor.

Marka bağlılığında kırılma noktası milenyum kuşağı

CX Lab Global Araştırması’nın dikkat çeken sonuçlarından bir diğeri ise marka bağlılığında ortaya çıktı. Tüketicilerin aynı markadan gelecek 12 ay içinde alışveriş yapma ihtimalini 0 ile 10 arasında puanladığı marka bağlılığı istatistikleri genel ortalamada 8.4 olsa da, ileri yaştaki katılımcılarda bu skor 7.9’a kadar düşüyor. Z kuşağına yaklaştıkça marka bağlılığı artarken, milenyum neslinde 8.6 ile zirve yapıyor ve Z kuşağında tekrar 8.4’e düşüyor. Bu da markaların ekonomiye yeni katılan Z kuşağını kazanmak için yenilikçi yollar araması gerektiğini gözler önüne seriyor.

Rekabette kazananı fiyat belirliyor

Alışveriş yaptığı platformu değiştirme kararı alan tüketiciyi tetikleyen unsurlar arasında, rakiplerin daha iyi fiyatlar sunması %24 ile ilk sırada geliyor. Satın aldığı ürünün ihtiyaç ve beklentiyi karşılamaması %22 pay sahibiyken, kalitesiz ürünler %13 oranında müşteri kaybına neden oluyor. Her on kişiden biri ise müşteri hizmetlerinde yaşadığı yetersiz deneyim neticesinde farklı bir platforma yöneliyor.

Müşteri hizmetlerindeki deneyim sosyal medyada

Online hızlı tüketim sektörünün iyi yönetmesi gereken kanallar arasında sosyal medya ayrı bir öneme sahip. Çünkü araştırma sonuçlarına göre son 12 ayda müşteri hizmetleriyle irtibata geçen katılımcıların %33’ü, bu deneyimi sosyal medya gönderileriyle yayınlamış bulunuyor. Tüketiciler, üçte iki oranında kendi sayfalarından paylaşım yaparken, birden fazla yanıtın verilebildiği bu ankette markanın resmi sayfasına yorum yazanların oranı %37’ye ulaşıyor.

 

1 Arda Öztaşkın’ın yeni kitabı verimlilik çağında “boşluğa” yer açıyor
Arda Öztaşkın’ın yeni kitabı verimlilik çağında “boşluğa” yer açıyor
2 Sürdürülebilirlikte yeni paradigma: Vicdandan Ekosisteme
Sürdürülebilirlikte yeni paradigma: Vicdandan Ekosisteme
3 Minimalizm çağı bitti, yaşasın maksimalizm!
Minimalizm çağı bitti, yaşasın maksimalizm!
4 Pet ekonomisi tüketici kararlarını ve marka sadakatini baştan yazıyor
Pet ekonomisi tüketici kararlarını ve marka sadakatini baştan yazıyor
5 itibar.ai, markaların yapay zekadaki itibar haritasını çıkarıyor
itibar.ai, markaların yapay zekadaki itibar haritasını çıkarıyor
Güncel Haberler
Arda Öztaşkın’ın yeni kitabı verimlilik çağında “boşluğa” yer açıyor
Arda Öztaşkın’ın yeni kitabı verimlilik çağında “boşluğa” yer açıyor
Sürdürülebilirlikte yeni paradigma: Vicdandan Ekosisteme
Sürdürülebilirlikte yeni paradigma: Vicdandan Ekosisteme
Minimalizm çağı bitti, yaşasın maksimalizm!
Minimalizm çağı bitti, yaşasın maksimalizm!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Haftanın marka-ajans iş birlikleri (28 Ağustos-3 Eylül)
Haberler
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (28 Ağustos-3 Eylül)
Sena Tufan
3 hafta önce
Golden Drum, Türkiye'den başvuruları bekliyor: Son tarih 8 Eylül
Haberler
Golden Drum, Türkiye’den başvuruları bekliyor: Son tarih 8 Eylül
Gülben Dikmen
3 hafta önce
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kutlu olsun...
Haberler
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kutlu olsun…
Marketing Türkiye
15 Temmuz 2026
TÜİK açıkladı: Ekonomiye güven ağustosta arttı!
Haberler
TÜİK açıkladı: Ekonomiye güven ağustosta arttı!
Marketing Türkiye
4 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.