23 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Haberler

Aldatıcı reklama ceza geliyor

Marketing Türkiye
30 Aralık 2013
2 dk okuma

Yeni yılda televizyon ve gazetelerde tüketiciye yönelik aldatıcı ve yanıltıcı reklam yapanlara uygulanacak ceza tutarı artırıldı. Aldatıcı ve yanıltıcı reklam yapan firmalara uygulanacak ceza tutarı yeni yılda 91 bin 370 lira olarak belirlendi. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine aykırı hareket edenlere uygulanan idari para cezaları, yeni yıldan itibaren yüzde 3,93 arttırıldı. Buna göre satıcılar, tüketici ile müzakere etmeden, tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan koşullara sözleşmede yer vermeleri halinde 149 lira idari para cezası ödeyecek.
Satışa sunulan ayıplı malların ya da ambalajlarının üzerine ”özürlüdür” ibaresi yazmayan, tüketici sözleşmelerini 12 punto ve koyu siyah harflerle düzenlemeyen, taksitli satış, devre tatil, paket turu sözleşmelerine aykırı hareket eden firma ve satıcılar 302 lira para cezası ödeyecek. Kampanyalarda satış ve teslim tarihi ile ilgili bilgileri tüketiciye sunmayan ve kapıdan satışlarda kurallara aykırı edenler de 759 lira ceza ödemek zorunda kalacak.
Tüketicinin kullanımına sunulan mal ve hizmetlerin kişi beden ve ruh sağlığı ile çevreye zararlı veya tehlikeli olabilmesi durumunda, bu malların emniyetle kullanılabilmesi için üzerine veya kullanım kılavuzlarına, bu durumla ilgili açıklayıcı bilgi ve uyarıları, açıkça görülecek ve okunacak şekilde koymayan üretici, imalatçı veya ithalatçılara 3 bin 43 lira, satıcılara ise 606 lira ceza kesilecek.
İlgili bakanlıklar tarafından belirlenen kurallara aykırı olarak tüketiciye mal ve hizmet sunanlara 7 bin 612 lira ceza verilecek.
Kitap, dergi, ansiklopedi, afiş, bayrak, poster, sözlü veya görüntülü manyetik bant veya optik disk gibi kültürel ürünler dışında mal ya da hizmetin taahhüdü ve dağıtımını yapan süreli yayın kuruluşlarına 15 bin 226 lira ceza verilecek.
Televizyon ve gazetelerde tüketiciye yönelik aldatıcı ve yanıltıcı reklam yapanlara uygulanacak ceza tutarı da cep yakacak. Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici reklam ve ilanlar ile örtülü reklam yapanlara 91 bin 370 lira ceza uygulanacak. İlgili bakanlıktan izin almadan kampanyalı satış yapanlar 121 bin 826 lira ceza ödeyecek.

1 Zara'nın "ölüm pantolonu" sosyal medyada gündem oldu
Zara’nın “ölüm pantolonu” sosyal medyada gündem oldu
2 İş dünyasında haftanın atamaları (11-17 Temmuz)
İş dünyasında haftanın atamaları (11-17 Temmuz)
3 Netflix, 2026'da 300 yapımda yapay zeka kullandı
Netflix, 2026’da 300 yapımda yapay zeka kullandı
4 Uber'den Dünya Kupası'ndan elenen taraftarlara mendilli teselli
Uber’den Dünya Kupası’ndan elenen taraftarlara mendilli teselli
5 Google Vids ile "dijital ikizler" videolarda başrolü devralıyor!
Google Vids ile “dijital ikizler” videolarda başrolü devralıyor!
Güncel Haberler
Burger King'den boomer'lara özel menü
Burger King’den boomer’lara özel menü
Honor'dan yeni logo hamlesi: Odağında yapay zeka var
Honor’dan yeni logo hamlesi: Odağında yapay zeka var
Haftanın marka ajans iş birlikleri (17-23 Temmuz)
Haftanın marka ajans iş birlikleri (17-23 Temmuz)
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Fast Food'ta "tavuk" hegemonyası
Haberler
Fast Food’ta “tavuk” hegemonyası
Sena Tufan
3 hafta önce
Küresel iş gücünde güven erozyonu: Çalışanların yüzde 60’ı iş arayışında
Haberler
Küresel iş gücünde güven erozyonu: Çalışanların yüzde 60’ı iş arayışında
Gülben Dikmen
2 Mayıs 2026
Kasiyersiz değil, çalışansız mağaza dönemi: Tek çalışan bir humanoid robot
Haberler
Kasiyersiz değil, çalışansız mağaza dönemi: Tek çalışan bir humanoid robot
Sena Tufan
22 Haziran 2026
Cannes Lions 2026’da Grand Prix sahipleri açıklanmaya devam ediyor
Haberler
Cannes Lions 2026’da Grand Prix sahipleri açıklanmaya devam ediyor
Sena Tufan
4 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.