19 Şubat Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
2030 yılında dünyanın yüzde 40’ı su kıtlığı ile karşı karşıya kalacak!
Haberler

2030 yılında dünyanın yüzde 40’ı su kıtlığı ile karşı karşıya kalacak!

Marketing Türkiye
22 Mart 2016
3 dk okuma

 

Dünyanın her yerinde 23. Yılında, 22 Mart’ta, “Dünya Su Günü kutlanıyor. Birleşmiş Milletler’in içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması amacıyla ilan ettiği “Dünya Su Günü”nde su kaynaklarının azalması endişe verici bir boyuta ulaştı. 

Waternet, resmi verilerden derlediği araştırmasında, temiz su kaynaklarının yok olmasıyla dünyayı bekleyen tehlikeyi ortaya çıkarıyor.

2030 yılında su sıkıntısı çekmesi beklenen ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.

Rapordan dikkat çeken detaylar şöyle:

-Son 100 yılda dünyada su tüketimi 10 kat artarken, kişi başına düşen su miktarı yarı yarıya azaldı.

-Sanayileşme, çarpık kentleşme, nüfus artışı ve atık su sorunu nedeniyle temiz suya ulaşmak gittikçe zorlaşırken, dünya nüfusunun yüzde 20’si içilebilir temiz sudan mahrum.

-Dünyada 748 milyon kişi, bir başka deyişle her 10 kişiden biri güvenilir suya erişemiyor.

-Dünyadaki okulların 1/3’ünde güvenilir su bulunmuyor.

-Düşük ve orta gelirli ülkelerde, sağlık tesislerinin 1/3’ü güvenilir su kullanamıyor.

-Dünyada 470 milyonu aşkın kişi su kıtlığı çeken bölgelerde yaşarken, her yıl başta çocuklar olmak üzere 10 milyon kişi sudan kaynaklanan salgın hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor.

-2030 yılına kadar küresel su talebinde yüzde 55’lik bir artışın yaşanması beklenirken, söz konusu yılda mevcut su kaynakları toplam su talebinin yalnızca yüzde 60’ını karşılayabilecek.

2030 yılında dünyanın yüzde 40’ı su kıtlığı ile karşı karşıya kalacak!

-İklim değişikliği sebebiyle yağışların düzensizleşmesi ve yeraltı su kaynaklarının gittikçe azalması dünyada yaşanacak olan su kıtlığının en büyük sebepleri arasında yer alırken, 2030 yılında dünya yüzde 40 oranında bir su kıtlığı ile karşı karşıya kalacak.

-Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, aslında sanıldığı gibi su zengini ülkelerden biri değil.

-Türkiye’de kullanılabilir su potansiyeli 112 milyar metreküp. Bu rakamın yaklaşık 7 milyar metreküpü içme ve kullanma suyu olarak, 5 milyar metreküpü sanayide, 32 milyar metreküpü de tarımda kullanılıyor.

-Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 1.519 metreküp civarındayken, 2030 yılında ülkemizde artan nüfus nedeniyle bu rakamın 1.120 metreküp seviyelerine gerilemesi bekleniyor.

-Küçük ölçekli yerleşim yerlerinde altyapı eksikliği, büyük şehirlerde ise hem altyapı sorunları hem de artan tüketim nedeniyle temiz ve taze su bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Bu kapsamda dünyada ve Türkiye’de su arıtma cihazlarına olan ihtiyaç her geçen gün artıyor.

-Özellikle İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde içme suyu olarak şebeke suyunu tercih edenlerin sayısı giderek azalırken, sağlıklı suya kolayca ulaşmak isteyenler için su arıtma cihazı yükselen bir trend olarak adından söz ettiriyor.

-Geçtiğimiz yıl dünyada 3,2 milyar dolara ulaşan ve 2020 yılına kadar yüzde 16 büyümesi beklenen su arıtma cihazı pazarında büyümesiyle dikkat çeken Türkiye’de, su arıtma sektörünün büyüklüğü 80 milyon dolar civarında.

-Su arıtma cihazları, içme suyunun yanı sıra çay, kahve ya da yemek yaparken kullandığımız suyun da tek bir kaynaktan elde edilmesini sağlayarak su tasarrufuna yardımcı oluyor.

Su arıtma cihazı üreticilerinden Coway’in Türkiye distribütörü Waternet’in Genel Müdür Yardımcısı Gülay Başaran, su arıtma cihazlarına artan ilgiye ilişkin şunları söylüyor: “Temiz suya ulaşmak giderek zorlaşırken, gelişen teknoloji su sorununun çözümünde önemli rol oynuyor. Waternet’in ters osmoz teknolojisiyle çalışan su arıtma cihazları, herkesin sağlıklı suyu evinde ya da işyerinde üretebilmesini sağlayarak hayatı kolaylaştırıyor. Waternet olarak, önümüzdeki bir yıl içerisinde, geçtiğimiz 3 yılda ulaştığımız abone sayımız kadar yeni abone edinmeye kararlıyız. Kolay ulaşılabilir sağlıklı su ihtiyacının günden güne artması ile birlikte, su dünyasına yön veren bir marka olduğumuzu herkese hissettireceğiz.”

Kaynaklar:

– World Health Organization and UNICEF Joint Monitoring Programme (JMP). 2015. Progress on Drinking Water and Sanitation, 2015 Update and MDG Assesment.  -United States Census Bureau. 2015. United States and World Population Clock

-The United Nations World Water Development Report. 2015. Water for a Sustainable World

-Türkiye’nin Su Riskleri Raporu. 2014. WWF

1 Zam tablosu netleşti: Kimin maaşı ne kadar arttı?
Zam tablosu netleşti: Kimin maaşı ne kadar arttı?
2 Yandex, Türkiye için özel olarak geliştirdiği "Yandex AI"ı tanıttı...
Yandex, Türkiye için özel olarak geliştirdiği “Yandex AI”ı tanıttı…
3 Ölümden sonra da çevrim içi olmak: Meta’dan dijital ölümsüzlük patenti
Ölümden sonra da çevrim içi olmak: Meta’dan dijital ölümsüzlük patenti
4 Haftanın marka-ajans iş birlikleri (6-12 Şubat)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (6-12 Şubat)
5 Sevgililer Günü'nün yeni trendi: Kendini şımartma...
Sevgililer Günü’nün yeni trendi: Kendini şımartma…
Güncel Haberler
Meta'dan giyilebilir teknolojide yeni hamle: Yapay zeka destekli akıllı saat geliyor
Meta’dan giyilebilir teknolojide yeni hamle: Yapay zeka destekli akıllı saat geliyor
Google'ın yeni telefonu Pixel 10a tanıtıldı
Google’ın yeni telefonu Pixel 10a tanıtıldı
Ticaret Bakanlığı’ndan 45 günlük denetim bilançosu: 506 milyon TL ceza kesildi
Ticaret Bakanlığı’ndan 45 günlük denetim bilançosu: 506 milyon TL ceza kesildi
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Çalışan yalnızlığı derinleşiyor!
Haberler
Çalışan yalnızlığı derinleşiyor!
Nafizcan Önder
27 Aralık 2025
Migros One, yeni yılı iş ortaklarıyla birlikte kutladı!
Haberler
Migros One, yeni yılı iş ortaklarıyla birlikte kutladı!
Advertorial
14 Ocak 2026
E-ticarette fahiş fiyatlara erişim engeli
Haberler
E-ticarette fahiş fiyatlara erişim engeli
Sena Tufan
19 Ocak 2026
The TECH Summit’in akıl açan sunumları Marketing Türkiye YouTube kanalında...
Haberler
The TECH Summit’in akıl açan sunumları Marketing Türkiye YouTube kanalında…
İrem Alimoğlu
26 Aralık 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.