23 Mart Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Haberler

Mobil, önümüzdeki 3 senenin büyüme motoru olacak!

Marketing Türkiye
13 Aralık 2013
3 dk okuma

Reklamcılık endüstrisi önümüzdeki dönemde, geçtiğimiz 10 yılın en sürdürülebilir büyüme oranlarını yakalayacak. 2013’deki %3,6’lık büyüme rakamları, 2014’de %5,3’e, 2015 ve 2016’de %5,8’e yükselecek. Büyümenin arkasındaki motor ise esas olarak mobil teknolojinin gelişmesi ile reklam alanlarının artması olacak.

ZenithOptimedia yaptığı en son “Reklam Harcamaları Tahminleri” raporuna göre 2014’de reklam pazarındaki büyüme, Avrupa’nın düzelen ekonomisinin yanı sıra 3 önemli olayla da desteklenecek. Önümüzdeki sene gerçekleşecek olan Kış Olimpiyatları, Dünya Futbol Şampiyonası ve ABD’deki ara seçimler büyümeye katkı sağlayacak. 2015’de ise küresel ekonomideki büyümenin güçlenmesi sonucu reklam pazarı büyümesi %5,8’e yükselecek ve bu oran Avrupa’nın büyümesinin devamı ve küresel ekonomide bir durgunluk/kriz olmaması durumunda 2016’da da korunacak.

Mobil, reklam tüketimini arttırıyor
Tablet, akıllı telefon gibi araçlarda gösterilen internet reklamlarından oluşan Mobil reklamcılık küresel reklam harcamasını artırıyor. Geçtiğimiz 20 sene içerisinde ilk defa yeni oluşan bir medya platformu diğer mecralardan çalmadan toplam pastayı büyüttüğünü görülüyor. 2013-2016 yılları arasında yapılacak olan ekstra reklam yatırımının %36’sı mobilden kaynaklanacağını ön görülüyor. Aynı dönemde ekstra reklam harcamasına katkı yapacak diğer mecraların %34’le TV ve %25 ile internet (mobil’den ayrı olarak) olacağı tahmin ediliyor.

Her ne kadar hızla büyüyor olsa da Mobil, 2013’de toplam reklam harcamalarında %2,7’lik bir paya sahip olarak görülüyor. Ancak 2016 itibarıyla bu payın hızla artarak %7.7’ye ulaşarak, radyo, dergi ve outdoor’u geçerek en büyük 4.mecra olacağını tahmin ediliyor.

ZenithOptimedia’nın 31 ülke için hazırlanan “Yeni Mecra Tahminleri” raporunda da detaylı olarak görülecebileceği üzere bu ülkelerdeki akıllı telefon penetrasyonunun 2013’de %37’den 2016’da %64’e, tablet penetrasyonun ise %9’dan %16’a çıkacağı ön görülüyor. Bu 31 ülke arasında Güney Kore %83’lük penetrasyon oranı ile halen en gelişmiş ülke durumunda.2016’da Güney Kore’de penetrasyonun %92’e çıkacağını tahmin ediyoruz. İlk 5’te yer alan diğer ülkelere gelince; Norveç’te %73’ten, %85’e, İrlanda’da %71’den %92’e, İngiltere’de %65’den %83’e, Hollanda’da %64’den %72’e çıkacağı ön görülüyor.

Yükselen pazarlar gelişmiş pazarlardan 3 kat hızlı büyüyor
Küresel reklam pazarı 2 farklı hızda büyüyor. Gelişmiş Pazarlar borç, yenilik gibi sorunların yanında, yaşlanan nüfusları ve buna bağlı olarak artan emekli sayısını desteklemeye çalışanve oranı da gitgide daralan çalışan nüfus gibi problemlerle boğuşmaya devam etmesinden dolayı reklam harcamalarında 2013-2016 arası sadece %3’lük bir büyüme bekleniyor. Bunun yanında Yükselen Pazarlar, iyileşmekte olan eğitim sistemleri, altyapıları, verimlilikleri, teknolojiye adaptasyon hızları ve genç ve büyüyen çalışan nüfusları ile umut vaadediyor. Aynı dönem için bu ülkelerdeki reklam harcamalarının ortalama %9 büyümesini tahmin ediliyor.Yükselen Pazarlar şu anda küresel reklam harcamalarının %35’ini temsil ediyor olsalar da, 2013-2016 reklam harcama artışının %61’inin bu ülkelerden geleceği ön görülüyor.

BRIC ülkeleri yavaşlıyor
G7 ülkelerinin (Canada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD) ortanca yaşı 40 ve küresel reklam harcamalarının % 58’sine sahip durumdalar. Bu ülkelerdeki 2013-2016 reklam harcamaları büyümesinin %3.6 olması bekleniyor. Geçtiğimiz 20 yılda inanılmaz bir büyüme kaydeden BRIC ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) küresel reklam pazarında 1993’de %1’lik paya sahipken 2013 yılı itibari ile %14’üne ulaşmış durumdalar. Ortanca yaşı 31’le G7’den çok daha genç olan bu ülkelerin önümüzdeki 3 senede ortalama %9,5 büyümesini bekliyoruz ancak bu rakam geçtiğimiz on yılın ortalama %15.8’lik büyümesinin oldukça altında kalıyor.

Genç pazarlar reklam pazarının yeni yıldızı olacak
Genç Pazarlar olarak Türkiye, Meksika, Endonezya, Filipinler, Güney Afrika, Güney Kore olarak belirledik ve bu ülkelerin hepsi hızla büyüyor, enerjik bir nüfus yapısına sahipler.Ortanca yaşı 27 olan bu ülkelerin reklam harcamalarının önümüzdeki 3 senede ortalama %14.9’lik bir büyüme yaşacağı tahmin ediliyor. Halen reklam pazarının %7’sini temsil ediyor olsalar da önümüzdeki 3 sene boyunca büyümenin %16’sının bu ülkelerden geleceği düşünülüyor. ZenithOptimedia Global CEO’su Steve King, “Mobil teknoloji pazarlamacılar için tüketicilerine dokunmak için yeni fırsatlar yaratıyor. Bu fırsatlar genç nüfusa sahip, dinamik pazarlarla birleşince önümüzdeki 3 sene için sağlıklı, sürdürülebilir bir büyüme fırsatı yaratıyor” dedi.

1 Liderlerin yüzde 70’ine göre büyük dönüşüm programlarına İK liderlik edecek
Liderlerin yüzde 70’ine göre büyük dönüşüm programlarına İK liderlik edecek
2 Deloitte, Marketing Türkiye için analiz etti: Orta Doğu'da 4 farklı senaryo tek bir raporda!
Deloitte, Marketing Türkiye için analiz etti: Orta Doğu’da 4 farklı senaryo tek bir raporda!
3 Acı kaybımız...
Acı kaybımız…
4 İlham veren markalar
İlham veren markalar
5 Savaşın Türk ihracatçısına faturası belli oldu: 12 günde yüzde 39 düşüş yaşandı!
Savaşın Türk ihracatçısına faturası belli oldu: 12 günde yüzde 39 düşüş yaşandı!
Güncel Haberler
45. İstanbul Film Festivali 9 Nisan'da başlıyor...
45. İstanbul Film Festivali 9 Nisan’da başlıyor…
"En’lerin Bankası Enpara" reklamı tartışma yarattı: Hukuki risk uyarısı
“En’lerin Bankası Enpara” reklamı tartışma yarattı: Hukuki risk uyarısı
CNBC-e logosunu değiştirdi, tavus kuşu tarih oldu...
CNBC-e logosunu değiştirdi, tavus kuşu tarih oldu…
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Lüks ürünler yatırım aracı haline geliyor: S&P 500’ü solladılar!
Haberler
Lüks ürünler yatırım aracı haline geliyor: S&P 500’ü solladılar!
Gülben Dikmen
4 hafta önce
Warner Bros. Discovery, Paramount ile masaya yeniden oturabilir
Haberler
Warner Bros. Discovery, Paramount ile masaya yeniden oturabilir
Sena Tufan
16 Şubat 2026
Ofise dönüş kadınları iş hayatından uzaklaştırıyor
Haberler
Ofise dönüş kadınları iş hayatından uzaklaştırıyor
Gülben Dikmen
3 hafta önce
İPA araştırması: Kadınların en büyük korkusu öldürülmek
Haberler
İPA araştırması: Kadınların en büyük korkusu öldürülmek
Marketing Türkiye
2 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.