
Yemeksepeti ‘Fakat iyi yedik’ ile gülümsetmeyi başardı
Yemeksepeti, son projesi ‘Fakat iyi yedik’ ile kullanıcılarına, kendi kişiselleştirilmiş yemek hikayelerini sunuyor. Eğlenceli tasarımı, samimi dili ve şaşırtıcı detaylarıyla Yemeksepeti’nin marka kimliğini bire bir yansıtan mikro site, iki ayda 500 bin tekil kullanıcı tarafından ziyaret edildi. Proje, son dönemin en önemli pazarlama trendlerinden kişiselleştirme ve büyük veri kullanımı alanında orijinal bir örnek olarak dikkat çekiyor. Kullanıcılara ait milyarlarca verinin, tıklandığı anda birbirinden farklı ve anlamlı video ve infografikler olarak kullanıcılara aktarılabilmesi projenin teknik anlamda da başarısını ortaya koyuyor. Ancak Fakat iyi yedik’i farklı kılan en önemli özelliği, Yemeksepeti’nin kullanıcılarıyla arasındaki duygusal etkileşimi tetiklemeyi başarmış oluşu.
Yemeksepeti’nin Eylül ayında yayına aldığı fakatiyiyedik.com, kullanıcılarının siteye üye oldukları günden bugüne dek verdikleri sipariş verilerini derleyerek oluşturduğu kişiselleştirilmiş hikayelerini ve siteye ait ilginç verileri kullanıcılarla paylaşıyor. Kendi Yemek Hikayen, Yemek Kimliğin, Bunları Biliyor muydun ve Günün Testi bölümlerinden oluşan mikro sitede, kullanıcılar üye girişi yaparak, Yemeksepeti dünyasındaki ayak izlerini keyifle izleyebiliyorlar. Site, iki ayda 500 bin tekil kişi tarafından ziyaret edildi.
‘Fakat iyi yedik’ projesinin sorumlusu Yemeksepeti Marka İşbirlikleri Yöneticisi Ecem Ezgi Coşkun, projeyi oluştururken, iki temel içgörü ile yola çıktıklarını söylüyor:
Kullanıcılar kendilerine ilişkin gerçekleri görmek istiyor
“Bunlardan ilki, kullanıcıların kendilerine ilişkin verileri görmek ve duymak istemesiydi. Kullanıcılar ile yalnızca o anki siparişleri için değil, her zaman iletişime geçen bir ekip olduğumuz için, biz zaten yıllardır kullanıcıların ‘ilk siparişim neydi’, ‘ilk ne zaman üye olmuştum’ gibi sorularına yanıt veriyorduk.
Geçmişi paylaşmayı seviyoruz
İkincisi ise insanların geçmişlerine dair anıları başkalarıyla paylaşmaktan hoşlandığı idi. Bu eskiden kronolojik sırayla dizili fotoğraflarımızın olduğu albümleri eve gelenlerle paylaşmaktı, şimdi ise geçmişe dair bizi tebessüm ettiren fotoğrafları yeniden ortaya çıkararak paylaşmak oldu. Yemeksepeti kullanıcıları da, bugüne dek kurdukları sofralarda kiminle olduğunu, neyi kutladığını, öğrencilik hayatını, takımının galip geldiği şampiyonluk maçını hatırlamak istiyor. Fakat iyi yedik paylaşımlarının çok önemli bir bölümü de bu yönde oldu. Paylaşımların neredeyse yarısında kullanıcının arkadaşları da etiketlendi. Yemeksepeti hikayeleri, sosyal medyada bambaşka hikayelere dönüştü, binlerce kez paylaşıldı. Kısacası, kullanıcılarımızla aramızda duygusal etkileşim yaratabilmeyi başardık.”
Kullanıcıdan aşk mektubu tadında geri bildirimProjeyle ilgili oldukça pozitif geri dönüşler de olmuş. Coşkun, “Fakat iyi yedik’le ilgili geri dönüşlere baktığımızda, sitenin içeriğine yönelik paylaşımların yanı sıra, bir o kadar da teşekkür ve beğeni paylaşımı aldığımızı gördük. Bunların en etkileyicisi eski kullanıcılarımızdan birinden aldığımız, adeta bir aşk mektubu tadında yazılmış, uzun bir e-posta idi. Son 10 yıldır kendisinin ve yakınlarının yaşadığı her döneme eşlik eden Yemeksepeti için yazdıklarını okurken bu kadar duygulanacağımız bizim bile aklımızdan geçmezdi.”
Pazarlama trendlerine de dokunuyor: Kişiselleştirme ve büyük veri
Proje, son dönemin en önemli pazarlama trendlerinin vücut bulmuş hali olarak da karşımıza çıkıyor: Kişiselleştirme ve büyük veri kullanımı. Daha önce “iyi ki doydun” videoları ile kişiselleştirme alanında kendinden söz ettiren Yemeksepeti ‘Fakat iyi yedik’ aracılığıyla da kullanıcıları ile arasındaki samimi ve kişisel ilişkisini sağlamlaştırıyor.
‘Fakat iyi yedik’ büyük veri kullanımı anlamında da yaratıcı bir proje olarak öne çıkıyor. Yemeksepeti, 4 milyon kullanıcısı olan dev bir veri merkezi olarak, elindeki verileri sadece kullanıcılarının hayatını kolaylaştırmak için kullanmıyor, eğlenceli bir proje kapsamında kullanıcıya dokunacak biçimde de sunabiliyor.
Tıklandığı anda oluşan kişisel videolar, sürekli değişen hikayeler
Proje, teknik altyapısıyla da dikkat çekiyor. Fakat iyi yedik’in veri anlamlandırma süreçleri kişinin siparişleriyle uyumlu olarak sürekli güncellenmesine imkan tanıyor. Kullanıcılara ait milyarlarca veri, tıklandığı anda oluşturulan birbirinden farklı ve anlamlı video ve infografikler olarak kullanıcılara aktarılabiliyor.
Yemeksepeti İş Zekası Uzmanı Koray Kocabaş, “Geliştirilen projenin benzer projelerden farkı arka tarafta o kullanıcılar için önceden video oluşturmuyor oluşumuz. Videolar son kullanıcı siteye girdiği anda, 2,5 saniye gibi bir sürede oluşturuluyor. Kullanıcı bugün sipariş verirse yarınki videosu yeni verilerle tekrar oluşturuluyor. Projede bulunan hiçbir modülde en ufak bir statik veri yok. Gösterimde bulunan her yer, her gece tekrar tekrar hesaplanıyor. Fakat iyi yedik’te günlük olarak yaklaşık 10 milyar satır civarında veri işleniyor. Tüm bu özellikleriyle proje, teknik olarak da çok önemli bir başarı” diyor.
Hem kişisel hikayeleri, hem de Yemeksepeti dünyasını keşfetmek mümkün
‘Fakat iyi yedik’ içerisinde kullanıcılar kendi hikayelerini izlerken, bir yandan da Yemeksepeti evreninin ne kadar büyük olduğunu görebiliyor. Örneğin mikro sitedeki “Bunları biliyor muydun” kısmında, “Son 1 senede 2.287 adet Muhammara siparişi verildi ama sen hiç Muhammara siparişi vermemişsin” gibi kişisel detaylara yer verilirken, “2015 yılında derbi maçlarının olduğu gün 1.319.640 dilim pizza, 155.377 patates kızartması sipariş edildi. Golü, heyecanı ve pizzayı gönülden seviyoruz” gibi genel veriler de paylaşılıyor.
Ayrıca kullanıcının ilk sipariş tarihi, toplam sipariş sayısı, hangi mutfakları tercih ettiği gibi verilerin yanı sıra, “Kaç kurye şifreni girerken kafasını çevirdi”, “İçtiklerin bir havuz olsaydı kaç litre ederdi”, gibi sorulara da ‘Fakat iyi yedik’de video ya da infografik formatında yanıt bulmak mümkün oluyor.